latinica  ћирилица
12/03/2019 |  18:24 ⇒ 20:42 | Аутор: РТРС

Јасенови Потоци: Дивља депонија медицинског отпада

Информација да се у селу Јасенови Потоци, између Мркоњић Града и Гламоча, налази дивља депонија медицинског отпада, узнемирила је јавност у овом дијелу Српске. Као мјесто на којем је депонија смјештена наведен је напуштени рудник боксита Љубичина долина. Надлежне инспекције, међутим, због високог снијега нису могле прићи спорној локацији.

Коповима предратног рудника Љубичина долина, током рата и окупације овог краја, хрватске снаге дале су другу намјену. Рудник је претворен у илегално одлагалиште медицинског отпада из тамошњих болница. Раде Симић, један од првих повратника у Јасенове Потоке, истиче да је по повратку у мјесто, медицински отпад затицао свуда.

Судећи према фотографијама доступним јавности, у овом руднику поново се појавила илегална депонија медицинског отпада. Мјештани кажу да о томе не знају ништа.

- Нисам чуо последњих дана ништа, и тим правцем слабо идем пјешке, па не знам ништа о томе - каже Симић.

Терен је данас обишао републички фармацеутски инспектор, као и инспекције из Мркоњић Града, међутим, због високог снијега и непроходног пута, приступ руднику био је онемогућен. Из републичког Инспектората поручили су да ће нова инспекција бити обављена чим се за то стекну услови.

Уколико се информација о постојању високотоксичног отпада испостави као тачна, могла би да представља велики еколошки проблем. Посебно забрињава чињеница да се само неколико километара одавде налази извор ријеке Сане.

Све ће бити много јасније када се снијег отопи. У међувремену, надлежне службе предузеће све кораке како би се сузбили потенцијални ризици по животну средину, а посебно по здравље становништва.

- Наш крајњи циљ је да заједно са локалном самоуправом изнађемо најбрже и најефикасније рјешење да се у најкраћем року реализују мјере на изналажењу и уклањању депоније и санирању самог подручја, што је у дијелу надлежности овог органа, а наравно очекујемо и да ће истражни органи реализовати активности на проналажењу починиоца овог дјела - каже Душанка Макивић, портпарол републичког Инспектората.

Према Закону, произвођач или власник дужан је да сноси трошкове сакупљања, транспорта, складиштења, третмана и одлагања ове врсте отпада, и то на прописан начин. Међутим, када власник отпада није познат, трошкове уклањања отпада сносиће локална самоуправа.