latinica  ћирилица
12/03/2019 |  18:28 ⇒ 19:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Харадинај изненађен

Премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај потврдио је активност "косовске полиције", али је рекао да је она иста на цијелој територији Косова и да није усмјерена против Срба.

Полиција је ту да би се грађани самопроглашеног Косова осјећали слободно у, како је рекао, својој земљи.

Харадинај је на конференцији за новинаре, након сједнице Владе самопроглашеног Косова рекао да је током протеклих сусрета са званичницима САД и Њемачке изнесен јасан став да је наставак дијалога са Београдом неопходан, а да су проблем наметнуте таксе увећане за 100 одсто на робу из Србије и БиХ.

- Дијалог треба наставити, таксе су препрека и теба их укинути - рекао је Харадинај и додао да је то резиме састанака које је имао са двојицом кључних савјетника њемачке канцеларке Ангеле Меркел јуче у Приштини, као и раније са америчким званичником Дејвидом Хејлом.

Он је рекао да нема разлике по том питању ни у ставу Велике Британије.

Свјестан је, казао је, да блокада дијалога има посљедице за Приштину, али тврди да међународна заједница врши притисак, тетирајући Приштину као жртву.

- Нисам тражио гаранцију за споразум. Вјерујем Америци. Тражимо споразум са свим његовим елементима, па и када је ријеч о економским и питањима слободне трговине. Ми не блокирамо дијалог, запамтите... Срби су ти који су рекли да без укидање такси дијалога неће бити - навео је.

Изненађен је, казао је, реакцијом Београда на платформу коју је усвојио парламент самопроглашеног Косова.

По питању укидања такси, додао је, његов став се разликује у односу на ставове Хашима Тачија и Кадри Весеијијаа, али су они, каже, јединствени када је ријеч о платформи дијалог.

- Не може се рећи да Косово не говори једним гласом. Имамо делегацију која је изгласана по закону и то је јединство Косова. Ми смо спремни за дијалог и спремни смо да чекамо - рекао је Харадинај.