latinica  ћирилица
12/03/2019 |  18:41 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Ништа од наставка дијалога Београда и Приштине

Наставак дијалога Београда и Приштине неће услиједити ускоро, изјавио је предсједник Србије Александар Вучић, нимало оптимистичан након састанка са савјетницима њемачке канцеларке Ангеле Меркел. Каже да је суштински дијалог далеко, али да у априлу очекује нове помаке из Европске уније, како би се промијенило тренутно стање.

Београд није близу договора са Приштином, преговора нема, а таксе на српску и робу из БиХ ускоро неће бити укинуте, Вучићеви су закључци након разговора са Меркеловим савјетницима Јаном Хекером и Матијасом Литенбергом о односима Београда и Приштине.

- Они који су таксе увели сматрају да имају велику и значајну политичку подршку интерно, на тзв. косовској политичкој сцени, али свеједно. Платформа коју су донијели је толико лоша и ја сам са ставом Србије упознао савјетнике госпође Меркел - истакао је предсједник Србије.

Из Европске уније у априлу очекују додатне помаке ка укидању такси. Србија је, каже, опредијељена за разговоре и свијету показује одговорност, јер није увела реципрочне мјере. Идеја о замрзнутом конфликту за Вучића није опција.

- Хајде да се понашамо одговорно, да нудимо и тражимо рјешење, а ако га не буде знамо шта нам је радити. Морамо да покажемо да смо све вријеме радили на компромису и рјешењу. Албанци имају вишак самопоуздања, али га нису стекли сами - додао је Вучић.

За коначан одговор Београда на Платформу још није вријеме, сматра предсједница Владе Србије Ана Брнабић. За разлику од Вучића, и даље чека став међународних фактора, посебно Брисела.

- Није коректно да се Брисел не оглашава поводом Платформе, јер је то документ који каже да никакав даљи дијалог није могућ - тврди Брнабићева.

Државни врх Србије још не разматра укључивање војске у рјешавање питања на Косову и Метохији, изјавио је начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић. Безбједносна ситуација у јужној српској покрајини за сада је стабилна, али непредвидива и пуна тензија.

- КФОР има заиста велику одговорност у испуњавању мандата да на један непристрасан начин обезбиједи и испуни све оно што дефинише резолуција Савјета безбједности и војно-технички споразум, а дотиче се стварања безбједносног и стабилног стања - рекао је генерал потпуковник Мојсиловић.

Истовремено, званичници самопроглашеног Косова не одступају од својих идеја. Тако су копредсједавајући косовског преговарачког тима, Фатмир Љимај и Шпенд Ахмети, ненајављено у Бриселу, текст платформе за преговоре са Београдом, у форми званичне позиције Косова, доставили савјетници Федерике Могерини.