latinica  ћирилица
12/03/2019 |  18:42 ⇒ 20:38 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Џаферовић да објасни Шварц-Шилингу да БиХ не признаје самопроглашено Косово

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић требало је да обавијести свог госта - бившег високог представника у БиХ Кристијана Шварц-Шилинга да БиХ не признаје самопроглашено Косово и да је за њу Србија јединствена са Косметом, рекао је за Срну портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Ковачевић је нагласио да у том смислу било какви коментари о томе да је недопустиво мијењање границе, из перспективе БиХ подразумијевају само то да Србија остаје недјељива, односно да Косово и Метохија остаје дио Србије.

Он је нагласио да Република Српска подржава званичну политику Београда и предсједника Србије Александра Вучића и остаје потпуно посвећена Дејтонском споразуму у БиХ.

- Занимљиво је на који начин они у Сарајеву са страхом гледају на промијењен став америчког предсједника Доналда Трампа и многих у Европи који разумију и све више подржавају могућност промјене граница такозваног Косова - додао је Ковачевић.

Он је истакао да Шварц-Шилинг као бивши високи представник у БиХ није ништа добро урадио за БиХ.

- За њега би било добро да престане да се бави БиХ и да престане да прави штету њој и њеним грађанима - рекао је Ковачевић.

Шварц-Шилинг је на састанку са Џаферовићем данас поновио раније изнесени став да би било какво прекрајање граница у рјешавању односа Србије и Косова представљало огроман ризик, не само за нашу регију, него и за цијелу Европу, те истакао да се приликом рјешавања било каквих спорова не смије довести у питање принцип непромјењивости граница.