latinica  ћирилица
12/03/2019 |  19:01 ⇒ 22:48 | Аутор: РТРС

Настављено страначко запошљавање у заједничким институцијама

Упркос мораторијуму на запошљавање пријем нових радника у заједничким институцијама БиХ наставља се несмањеним темпом. Тако је и у посљедњем броју Службеног гласника БиХ објављена Одлука Савјета министара о новом запошљавању још 30 радника, у Служби за заједничке послове БиХ.

Технички мандат Дениса Звиздића и његових министара обиљежен је гомилањем администрације. Након што се 20 службеника, међу којима су функционери СДС-а и ПДП-а, "ухљебило" у бх. министарствима и агенцијама којима управљају њихове страначке колеге, посао у заједничким институцијама ове године добило је 30 нових радника у Служби за заједничке послове. То задовољство коштаће грађане БиХ близу 600.000 КМ.

Савјет министара донио је Одлуку о одобравању новог запошљавања за 30 особа које ће бити распоређене у новокупљене објекте како би могли функционисати у смислу чувања, осигурања, чистоће, хигијене и угоститељских услуга.

Савјет министара игнорише сопствену одлуку, донесену с почетка мандата о забрани новог запошљавање. Објашњења да је на снази мораторијум, али да могу појединачним одлука одобрити запослење, коси се са здравим разумом и прокламованом политиком одлазећег Савјета министара да ће смањивати администрацију.

- Није логично запошљавати нове људи на крају мандата. То би требало урадити на почетку, када се пројектују одређене активности, а запошљавања на крају мандата су упитна. Битно је истакнути да јавност није добила адекватно образложење за нова запошљавања и да овдје није ријеч о једном или два мјеста, већ 30 нових радника који ће додадтно да оптерете буџет - каже Ана Лучић, портпаролка Центра цивилних Иницијатива.

Према подацима Агенције за државну службу БиХ, од почетка мандата па до средине прошле године, актуелна власт у Сарајеву запослила је 319 нових службеника - стручних сарадника, секретара, руководилаца бројних бх. агенција и служби. Ако збројима и новопримљене долазимо до близу 400 нових бх. "буџетлија". Занимљиво, одлазећа гарнитура масовно расписује конкурсе баш у периоду док се не успостави нови Савјет министара.

- По сваку цијену се покушавају "угурати" страначки војници, како би остали у радном односу и након формирања новог Савјета министара. Дакле, нови Савјет министара, оног момента када буде формиран, вјероватно ће извршити ревизију онога што се у овом међупериоду радило и ту ће бити веома интересатних сазнања - каже Александар Врањеш, професор ФПН Бањалука.

Укупан број службеника у заједничким институцијама је близу 4.000. Са припадницима Оружаних снага и бх. полицијских агенција "армија" буџетских корисника на нивоу БиХ нарасла је на више од 22.000, али тачан број нико не зна. А како ће, када се из мјесеца у мјесец запошљавају нови кадрови, углавном страначки.