latinica  ћирилица
12/03/2019 |  21:23 ⇒ 23:43 | Аутор: СРНА

Година у знаку номинације Невесињске олимпијаде за УНЕСКО

Невесињска олимпијада је једно од најзначајнијих нематеријалних добара Републике Српске и БиХ, због чега ће 2019. бити година номинације ове манифестације на УНЕСКО листу нематеријалног културног насљеђа, рекла је вечерас у Требињу помоћних министра просвјете и културе Српске Тања Ђаковић.
Изложба "Невесењска пушка" - Фото: СРНА
Изложба "Невесењска пушка"Фото: СРНА

Ђаковићева, која је у Музеју Херцеговине отворила изложбу "Невесињска олимпијада", истакла је да ова изложба омогућава да се што већи број људи упозна о значају његовања традиционалног насљеђа, кроз које су одгајане бројне генерације.

- Изложба "Невесињска олимпијада" нас упознаје како се на овом подручју чувају традиционалне спортске вјештине - навела је Ђаковићева.

Она је нагласила да о значају Невесињске олимпијаде говори и чињеница да се сваке године све више такмичара различите старосне доби пријављује за учешће у свим дисциплинама.

- Уколико УНЕСКО прихвати номинацију, Невесињска олимпијада ће бити треће нематеријално добро на тој листи из Републике Српске. То је изузетно значајно јер и много веће земље немају толики број проглашених и уврштених нематеријалних културних добара - рекла је Ђаковићева.

Аутор изложбе виши кустос етнолог Музеја Херцеговине Божана Ђузаловић рекла је да изложбу чине панои на којима је представљен историјат олимпијаде, припремљен на основу архивске грађе, новинских текстова и старих фотографија.

- Посебан куриозитет је први плакат за коњичке трке из 1891. године који се чува у црквеној архиви у Невесињу. Осим паноа, на изложби су приказани трофеји и награде, које су додјељиване у појединим дисциплинама, као и плакета "златна туристичка ружа" додијељена Невесињској олимпијади за најбољу туристичку манифестацију 2009. године - навела је Ђузаловићева.

Значајан допринос током припреме ове изложбе дао је и новинар Радио Невесиња, Драгомир Граховац, који је истакао да су прве коњичке трке на Братачком лугу одржане давне 1886. године, иако постоји усмено предање да традиција коњских трка на Братачком лугу постоји још од турског времена.

Након паузе за вријеме Првог свјетског рата, манифестација је поново оживљена - овај пут под окриљем тадашњег министарства пољопривреде Краљевине Југославије, што је и златни период развоја коњичког спорта у Невесињу.

Невесињска олимпијада је традиционална спортска манифестација која се одржава на Братачком лугу код Невесиња од 19. вијека.

Првобитно су то биле коњичке трке које су временом прерасле у манифестацију на којој је организовано такмичење у бацању камена с рамена, пењање на стуб намазан лојем, трка у џаку, трка са јајетом на кашици, потезање конопца и клипа, скок увис, скок удаљ и скакање на мјешину.

На Невесињској олимпијади учествују такмичари различите старосне доби из БиХ, Црне Горе, Србије и Хрватске.

Организатор олимпијаде је општина Невесиње и Влада Републике Српске. Као манифестација уврштена је на прелиминарну листу нематеријалног насљеђа БиХ, Републике Српске.

Припремање изложбе помогли су Туристичка организација општине Невесиње, општина Невесиње и Музеј Херцеговине Требиње, под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске.