latinica  ћирилица
13/03/2019 |  07:52 ⇒ 11:51 | Аутор: СРНА

Дрљача: Потребно хитно реаговање

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је Срни да је потребно хитно и адекватно реаговати да би био спријечен покушај Хрватске да одлаже радиоактивни отпад на локацији Трговска гора у општини Двор, у непосредној близини Новог Града.
Трговска гора - Фото: Агенције
Трговска гораФото: Агенције

Дрљача је додао да очекује да БиХ заштити своје грађане јер се овако чини да су грађани БиХ препуштени сами себи и приморани да се боре са проблемом који превазилази оквире локалне заједнице.

Наводећи да хрватска страна не жели договор о овом питању, Дрљача није искључио могућност судског епилога.

Дрљача је најавио да ће о овој теми у четвртак, 14. марта, расправљати општински Форум за безбједност.

- Форум за безбједност је савјетодавно тијело и очекујем да ће бити усвојени одређени закључци који ће бити основ за припрему посебне сједнице Скупштине општине Нови Град, 4. априла - рекао је Дрљача.

Према његовим ријечима, на ову сједницу, са само једном тачком дневног реда, биће позвани начелници локалних заједница у долини ријеке Уне.

- Позваћемо и начелнике из хрватских општина да присуствују, уколико желе, као и представнике Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, те стручњаке из ове области. Циљ је да након свих дискусија сачинимо закључке који ће бити прослијеђени Предсједништву БиХ и Савјету министара - нагласио је Дрљача.

Одборници Скупштине општине Нови Град на посебној сједници 15. априла 2015. године једногласно су подржали резолуцију о противљењу активностима изградње одлагалишта отпада ниске и средње радиоактивности у општини Двор у Републици Хрватској на локацији Трговска гора.