latinica  ћирилица
13/03/2019 |  07:54 ⇒ 14:27 | Аутор: СРНА

Наставак суђења Махмуљину за злочине над Србима

Пред Судом БиХ данас би требало да буде настављено суђење команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.
Сакиб Махмуљин - Фото: РТРС
Сакиб МахмуљинФото: РТРС

Прошло рочиште, које је требало да буде одржано у сриједу, 6. марта, одгођено је због болести свједока.

На рочишту 27. фебруара свједок одбране Нермин Пешто рекао је да из докумената у вези са акцијом "Фарз", које му је предочио тужилац Седин Идризовић, произилази да су представници одреда "Ел муџахедин" реферисали команданту.

Пешто је током свједочења детаљно описао како су ниже јединице достављале информације које су потом у форми обједињеног извјештаја упућиване Генералштабу такозване Армије БиХ.

Тужилац Идризовић је свједоку предочио документе у вези са акцијом "Фарз" из септембра 1995. године у којима се наводи да су представници одреда "Ел муџахедин" били на реферисању код команданта, као и да је Махмуљин тражио да дође Абу Мали, да се том одреду пошаље 15 возила и слично.

Свједок, који је био начелник Оперативног центра Трећег корпуса такозване Армије БиХ, рекао је да није ту био присутан, али да из оног што је написано то произлази.

Оптужница терети Махмуљина да као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", није ништа предузео да спријечи злочин припадника тог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Према оптужници, припадници одреда "Ел муџахедин" су од 11. до 29. септембра 1995. године убили 52 ратна заробљеника.