latinica  ћирилица
13/03/2019 |  07:55 ⇒ 08:07 | Аутор: РТС

Брегзит узбуркао Сjеверну Ирску

Тереза Меј је у посљедњем тренутку, само 24 сата пред гласање, у Стразбуру обезбиједила три нова документа. Њима је ЕУ дала додатне гаранице да Британија неће заувијек бити правни заточеник отворене границе између Републике Ирске и Сјеверне Ирске. Према постојећем споразуму, сјеверна британска покрајина остаје у царинској унији са ЕУ све до коначног договора о будућим односима Лондона и Брисела. Но неизвјесно је када ће до њега доћи.
Брегзит (фото: biba.org.uk) -
Брегзит (фото: biba.org.uk)

Отворена граница предвиђена је мировним споразумом, којим је прије двије деценије прекинут рат између римокатоличких републиканаца и протестантских униониста у Сјеверној Ирској. Контрола границе на Ирском острву ставила би тачку на овај историјски договор.

 И у томе је Гордијев чвор брегзита, који се не да расплести већ скоро три године. Зато је за посланике било пресудно шта ће о новим гарнацијама Жана Клода Јункера и Доналда Туска рећи државни правобранилац Џефри Кокс. Његове ријечи помрачиле су оптимизам премијерке Меј.

- Дозволите ми да искрено кажем шта, по мом мишљењу, ови документи не омогућавају. Они не покривају ситуацију у којој преговарачке стране испуњавају преузете обавезе и показују добру вољу, али не могу да постигну договор о будућим односима. Такав сценарио је, по мом мишљењу, изузетно мало вјероватан, јер је у интересу како Уједињеног Краљевства, тако и ЕУ да се што пре договоре о будућим односима. Међутим, уколико до такве ситуације дође, морам јасно да кажем, као и у писму од 13. новембра, да правни ризик остаје непромијењен - рекао је Кокс.

Узалуд су биле поруке њемачког министра финансија Олафа Шолца.

- Нико у Европи не размишља на начин, који брине неке људе у Уједињеном Краљевству. Нико не жели да задржи Уједињено Краљевство у Унији супротно вољи британског парламента и народа. Дакле, многи проблеми су само у главама људи, а не у реалности. Ако погледате споразуме и идеје људи и влада Европске уније, видећете да су сви спремни за праведан договор. То је оно што је на столу - навео је Шолца.

Дакле, може се закључити да британски парламент не мисли да су досадашњи договори били фер, нити да постоји добра воља са друге стране Ла Манша. Перјанице сумње у намере Европе били су, као и до сада, екстремно конзервативни северноирски унионисти и крајња десница Конзервативне странке, окупљена око Групе за истраживање Европе.

Дакле, споразум о Брегзиту одбили су тврди брезитери. Подржали су га заговорници останка у Унији што је још један апсурд односа снага у парламенту у којем нико нема већину. Тереза Меј је изгубила глас што преговарајући са Европљанима, што убјеђујући се са полсаницима. Но, ништа није вриједило. Само десетак њих је промијенило мишљење. Споразум је одбацило њих 391, а прихватило 242.

- Дубоко жалим због одлуке, коју је овај дом донио. И даље вјерујем да је за Уједињено Краљевство далеко најбољи исход излазак из Европске уније на уредан и споразуман начин. Договор, који смо постигли, је најбољи и једини споразум на столу - поручила је посланицима послије гласња британска премијерка Тереза Меј.

Опозициони Лабуристи као да су једва чекали да брегзит скрене пажњу јавности са дубоке кризе у тој партији чији је лидер оптужен за антисемитизам и ауторитарно руковођење. Због тога је лабуристе у протеклих десетак дана напустило чак осам посланика.

Но, Џереми Корбин, који никада јавно није рекао да ли је за Брегзит или не, искористио је пораз своје ривалке да по ко зна који пут понови захтјев за расписивањем превремених избора.

- Наша странка ће поново изнијети своје приједлоге о преговорима, који би омогућили царинску унију, приступ заједничком европском тржишту и осигурали права грађана. То је оно што ћемо предложити, јер вјерујемо да за њих постоји већинска подршка, али и да представљају потенцијал за успјешне преговоре. Премијерка је изгубила трку са временом, вријеме јој је истекло. Можда је време за опште изборе како би народ одлучио ко треба да управља земљом - истакао је Корбин.

Неизвјесност је ријеч, која је доминирала најновијом дебатом. Гласање само ју је појачало. Фунта је поново изгубила на вриједности. Шкотски националисти поново су упозорили да је вријеме да се обустави брегзит. Шта је сљедеће? Двадесет и четири сата касније, дакле у среијду увече, посланици ће се изјаснити да ли желе да Европску унију напусте 29. марта без икаквог споразума. Тереза Меј већ је објавила да ће се торијевци по овом питању изјашњавати по слободном нахођењу.

Сва је прилика да ће Брегзит без договора бити одбијен, прије свега зато што је то важан преговарачки адут у рукаву Лондона. У том случају, у четвртак слиједи још једно гласање - овога пута о томе да се од Брисела затражи продужење преговора.

Но, не треба заборавити да је цијели процес раздруживања од Европске уније без преседана. Нико не зна да ли ће Брисел пристати да продужи рок за договор. Главни европски преговарач Мишел Барније поручује да је његова страна учинила све што је могла и да припреме за Брегзит без договора добијају на замаху.

На замаху добија и олуја Гарет, која ове недјеље туче британска острва и прави је одраз овдашње политичке климе.