latinica  ћирилица
13/03/2019 |  08:55 | Аутор: СРНА

Одаловић: Понашање Приштине аутистично

Генерални секретар Министарства спољних послова Србије Вељко Одаловић рекао је да је понашање Приштине на политичкој сцени у посљедње време аутистично, од такси до платформе.

Одаловић је навео да Приштина избјегава да каже да су злочини почињени над Србима и неалбанцима остали некажњени и ни ријечју се на то не осврће.

Поводом изјаве високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Федерике Могерини да је за наставак дијалога Београда и Приштине неопходно да /самопроглашено/ Косово укине таксе и да финални споразум мора бити у складу са међународним правом, али и добити подршку Савјета безбједности УН, Одаловић је оцијенио да је Могеринијева рекла оно што једино може да се каже.

- То су у доброј мјери практично позиције и наших званичника у свим фазама дијалога и у разговору са међународним представницима - изјавио је Одаловић за РТС.

Он је подсјетио да је Резолуција УН 1244 о Космету "жива" и да се она једино у Савјету безбједности УН може промијенити или укинути.

- То је нешто што морају сви да знају - да се без тог великог дома у којем је међународна мисија добила мандат да 1999. године дође на простор Космета, не може ништа ни урадити - нагласио је Одаловић.

Према његовим ријечима, све остало су дијалози и нешто што треба радити да би се дошло до рјешења које је компромисно, прихватљиво и одрживо.

Одаловић је оцијенио да приштинску платформу, нажалост, многи међународни званичници нису озбиљно коментарисали, иако она шаље поруку да Приштина не жели да тражи било какво компромисно рјешење и не жели да учествује у дијалогу да дође до општеприхватљивог рјешења.

- Приштину нико не треба да доживи озбиљно да путем ове платформе жели да нађе компромисно рјешење - додао је Одаловић.

Одаловић је навео да приштински званичници у својој платформи нису споменули "специјални суд против Срба, него против Србије", те да Приштина избјегава да каже да су злочини почињени над Србима и осталим неалбанцима остали некажњени.

- Зна се да је та квазитворевина о којој водимо дијалоге направљена на тешким злочинима и на протјеривању више од 250.000 Срба и осталих неалбанаца, више од 3.000 убијених и несталих и још неколико хиљада оних које је "ОВК" убила међу Албанцима, који су другачије мислили у односу на њих - истакао је он и додао да то Приштину искључује као озбиљног партнера за дијалог на овим позицијама.