latinica  ћирилица
13/03/2019 |  09:03 | Аутор: СРНА

Стевановић: Српској треба закон о вантјелесној оплодњи

Шеф Клуба посланика Демократског савеза /Демос/ у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић сматра да у Српској треба да буде донесен закон о вантјелесној оплодњи и да правна празнина у овој области омогућава разне злоупотребе.

- Када би законски уредили ову област, била би обезбијеђена заштита права парова, али и олакшан процес лијечења, инспекцијски надзор клиника и начин финансирања поступка - рекла је Срни Стевановићева, која је и замјеник предсједника Демоса.

Према њеним ријечима, све земље у Европи и окружењу, па и Федерација БиХ, имају овај закон, па би требало да он буде донесен и у Републици Српској.

Она је навела да, према незваничним информацијама, у БиХ има више од 50.000 људи који не могу да добију потомство, додајући да, нажалост, постоји сива зона која омогућава злоупотребу положаја тих људи.

- Треба нагласити и то да су за многе породице и брачне парове трошкови вантјелесне оплодње велики и да је усвајање овог закона пријеко потребно - нагласила је Стевановићева.