latinica  ћирилица
13/03/2019 |  09:09 ⇒ 09:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Папин савjетник осуђен за сексуално злостављање дjечака

Бивши министар финансија Ватикана, кардинал Џорџ Пел, осуђен је на шест година затвора због сексуалног злостављања двојице дjечака који су прије више од двије деценије пјевали у црквеном хору у катедрали у Мелбурну.
Џорџ Пел -
Џорџ Пел

Џорџ Пел (77) ће, према судској одлуци, морати да одслужи минимум три године и осам мјесеци затворске казне прије него што буде могао да поднесе захтјев за условно ослобађање.

- Према мом мишљењу, ваше понашање је било прожето запањујућом ароганцијом - рекао је током изрицања пресуде судија Питер Кид, пренијела је агенција АП.

Бивши министар финансија папе Фрање осуђен је једногласном одлуком пороте у децембру прошле године због сексуалног злостављања тада 13-годишњих дјечака, што је починио крајем 90-их година неколико мјесеци након што је постао надбискуп у Мелбурну.

Пел је осуђен за пет сексуалних преступа и пријетило му је до 50 година затвора.

Порота је Пела прогласила кривим 11. децембра прошле године након четворонедељног суђења, али је пресуда објављена тек 26. фебруара због забране медијског извјештавања са суђења.

Кардинал Пел је проглашен кривим за пет сексуалних преступа почињених над 13-годишњим дјечацима који су пјевали у хору катедрале Светог Патрика у просторијама цркве прије 22 године.

Суд је саслушао једну од жртава, јер је друга преминула од посљедица предозирања 2014. године.

Пел је негирао све оптужбе и тврдио како је невин, а његови адвокати поднијели су жалбу на пресуду.

За сада није јасно да ли ће жалбу поднијети и на изречену казну.