latinica  ћирилица
13/03/2019 |  09:12 | Аутор: sputniknews.com

Русија: Гласањем у Конгресу Американци зацементирали став о Криму

Одлука америчког Представничког дома да законом забрани Белој кући да призна руски суверенитет над полуострвом Крим представља сигнал предсједнику Доналду Трампу да је било какав други став по том питању недопустив, изјавио је члан међународног комитета Савјета федерације Русије Олег Морозов.

- То је чисто политичка ствар, а не правна. Првенствено је то сигнал Трампу да без сагласности Конгреса не може да мијења став по питању Крима. Поред тога, ово је и сигнал Трампу да Конгрес и даље мисли да он сарађује са Русијом, иако је то апсурдно - рекао је.

Са друге стране, ово је јасан знак и да се став САД о Криму не може мијењати другачије већ усвајањем новог закона, што значи да се то питање не може мијењати у складу са политичком коњунктуром.

Такође, што је јако битно, додао је Морозов, Конгрес је на овај начин послао јасан знак да је према Русији непопустљив, као и да међу конгресменима и даље влада русофобија и политика глобалног реваншизма.

Подсјетимо, Представнички дом Конгреса САД усвојио је закон којим се Бијелој кући забрањује да призна руски суверенитет над Кримом. 

Закон о непризнавању прикључења Крима усвојен је са 427 гласа за и са једним гласом против.