latinica  ћирилица
13/03/2019 |  09:18 ⇒ 09:18 | Аутор: СРНА

Лондон укида царине и контроле на граници са Ирском

Велика Британија је саопштила данас да ће укинути увозне царине на широк асортиман робе и избјећи такозвану тврду границу између Ирске и Сјеверне Ирске у случају "Брегзита" без споразума.
Сјеверна Ирска - географска мапа (фото:tellmamauk.org) -
Сјеверна Ирска - географска мапа (фото:tellmamauk.org)

Велика Британија је најавила да ће ове мјере бити привремене док се чека исход данашњег гласања британских посланика о томе да ли ће Лондон напустити ЕУ без споразума.

Британски премијер Тереза Меј претрпјела је јуче други тежак пораз у Парламенту у вези са споразумом о повлачењу из ЕУ, чиме се отвара простор за неуредан, економски штетан "Брегзит" без транзиционог споразума.

Очекује се да ће посланици данас одбацити опцију повлачења из ЕУ без споразума, након чега би сутра тражили одгађање "Брегзита".

Укидање и смањење увозних тарифа ублажиће посљедице по британске потрошаче у случају "Брегзита" без споразума, што ће вјероватно изазвати пад фунте, а увоз ће бити скупљи.

Британска Влада саопштила је да на ирској граници неће уводити нове контроле или провјере робе која се креће из Ирске у британску провинцију Сјеверна Ирска у случају "Брегзита" без споразума, истичући да је план привремен и једностран.

- Мјере које су данас најављене препознају јединствене околности Сјеверне Ирске - рекла је Карен Бредли, британски државни секретар за Сјеверну Ирску, додајући да ти аранжмани могу бити само привремени и краткорочни.