latinica  ћирилица
13/03/2019 |  09:56 | Аутор: СРНА

Бањалука: Бесплатни родни листови за ученике завршних разреда и првачиће

У Бањалуци ће и ове године ученицима завршних разреда основних и средњих школа, који су рођени у овом граду, бити омогућено бесплатно издавање родних листова.
Градска управа Бањалука - Фото: РТРС
Градска управа БањалукаФото: РТРС

Од ове године бесплатни родни листови биће издавани и за дјецу која у септембру полазе у први разред основне школе на подручју града Бањалука, саопштено је из Градске управе.

Ове активности реализоваће Одјељење за општу управу, у сарадњи са Одјељењем за образовање, здравство, омладину и спорт Градске управе Бањалука.

Начелник градског Одјељења за општу управу Сања Павловић позвала је све основне и средње школе да до 20. марта доставе спискове ученика завршних разреда и то само оних који су рођени у Бањалуци.

Она је рекла Срни да би спискови требало да садрже имена ученика који у личној евиденцији не посједују извод из матичне књиге рођених издат од јуна 2010. године на трајним обрасцима, и за који не постоји сметња да се користи у правном промету.

- На списковима ученика завршних разреда, осим имена и презимена ученика, потребно је навести тачан датум рођења и очево име, те контакт телефон и име разредног старјешине који ће готове родне листове преузети - објашњава Павловићева.

Када је ријеч о издавању родних листова за будуће првачиће, надлежне организационе јединице Градске управе ће, посредством Актива директора основних школа, прибавити спискове дјеце за коју су поднесене пријаве за упис у први разред основних школа на подручју Бањалуке.

Павловићева каже да ће изводе из матичних књига рођених, по пријему коначних спискова, родитељима првачића доставити директори основних школа.

- Осим имена и презимена дјетета потребно је навести датум рођења и очево име, те контакт телефон одговорног лица из основне школе које ће готове родне листове преузети. И у овом случају вриједи правило да се родни листови издају за дјецу која су рођена у Бањалуци - рекла је Павловићева.

Како напомињу из надлежног одјељења, овим активностима су у многоме превазиђене раније негативне праксе и проблем гужви у просторијама Градске управе у периоду пред упис у средње школе и на факултете, које су представљале велико оптерећење.