latinica  ћирилица
13/03/2019 |  10:55 | Аутор: СРНА

Гувернер Калифорније најавио мораторијум на погубљења

Гувернер америчке државе Калифорније Гевин Њусам најавио је мораторијум на погубљења и привремено одлагање извршења смртне казне за свих 737 затвореника који су осуђени на смрт.
Соба за извршење смртне казне - Фото: илустрација
Соба за извршење смртне казнеФото: илустрација

У Калифорнији је посљедњи пут 2006. године погубљен затвореник након вишегодишњих судских спорова у вези са начином погубљења.

Њусам не може трајно укинути смртну казну, а за то је потребан референдум, наводи Би-Би-Си.

Гувернер Њусам преузео је дужност у јануару, а мораторијум на извршење смртне казне било је једно од његових предизборних обећања.

- Сматрам да једно цивилизовано друштво не може да тврди да је лидер у свијету све док влада наставља да одобрава дискриминаторско погубљење свог народа. Смртна казна није у складу са нашим суштинским вриједностима - рекао је он у саопштењу.

Он је, такође, најавио повлачење протокола о смртоносној ињекцији и затварање просторије за извршење смртне казне у затвору Сан Квентин.

Гувернер нема овлаштење да укине смртну казну, а за то је потребан референдум или гласање које подржава такву врсту промјене. Наредна могућност за ту врсту изјашњавања биће на изборима 2020. године.