latinica  ћирилица
13/03/2019 |  11:27 | Аутор: СРНА

Вучић позвао шпанског краља да посјети Београд

Предсједник Србије Александар Вучић позвао је шпанског краља Фелипеа да посјети Србију.
Александар Вучић - Фото: Screenshot
Александар ВучићФото: Screenshot

Вучић је на састанку у Београду замолио шпанског министра спољних послова Жозепа Борела да пренесе овај позив, саопштено је из прес-службе предсједника Србије.

Борел је рекао да је Шпанија против једнострано проглашене независности Косова, јер је сецесија у супротности са принципима међународног права, али да подржава тражење компромисног рјешења у оквиру дијалога Београда и Приштине.

Вучић је шефу шпанске дипломатије рекао да се Србија понаша одговорно, јер је испунила све обавезе из Бриселског споразума, и у исто вријеме разумно и уздржано, јер није реципрочним мјерама одговорила на таксе које је Приштина увела на робу из централне Србије.

Он је навео да је Приштина, доношењем платформе, показала да је против дијалога и тиме заправо означила његов крај, додајући да не зна шта ће бити сљедећи потези Приштине, али да ће Србија остати привржена миру и стабилности у региону.

Вучић је изразио захвалност Шпанији на принципијелном ставу о непризнавању једнострано проглашене независности Косова и активној подршци у заштити виталних државних и националних интереса Србије.

Он је потврдио да Србија поштује територијални интегритет и суверенитет Шпаније и да Шпанија може увијек да рачуна на подршку Београда.

Вучић је захвалио Шпанији на подршци евроинтеграцијама Србије, а Борел истакао да се тиме одаје признање успјешним реформама које је Србија спровела на путу ка ЕУ.

Вучић је изразио задовољство због одличних билатералних односа двије земље, заснованих на међусобном разумијевању који се потврђују путем редовног политичког дијалога и других видова сарадње.

Саговорници су констатовали да у економској сарадњи нису искориштење све могућности, изразивши наду да ће контакти српских и шпанских компанија бити интензивнији, посебно након успостављања директних авионских линија из Београда ка Мадриду и Барселони.