latinica  ћирилица
13/03/2019 |  11:38 ⇒ 12:11 | Аутор: sputniknews.com

Русија усвојила документ о НАТО бомбардовању Југославије

Војна операција НАТО-а против суверене Савезне Републике Југославије је претворилa Алијансу у главну опасност за безбједност у свијету, а некажњавање одговорних довело је до нових трагедија у Сирији, Ираку и Либији, саопштио је Савјет федерације Русије.
Савјет федерације РФ (Фото: Sputnik/Виталиј Белоусов) -
Савјет федерације РФ (Фото: Sputnik/Виталиј Белоусов)

Како се наводи у документу који је Горњи дом руског парламента усвојио поводом предстојеће 20. годишњице од почетка војне агресије против СРЈ, та војна операција одразила се на даљи развој узајамних односа европских држава и негативно се одразила на њихово међусобно повјерење.

Нажалост, истиче се, лекције нису научене и НАТО је наставио да користи војну силу на друге суверене државе – Ирак, Либију и Сирију, а данас исто пријети и Венецуели, Куби и Никарагви.

Руски сенатори подсјећају да је НАТО у бомбардовању Југославије користио муницију пуњену осиромашеним уранијумом, што је узроковало многобројне жртве међу цивилима.

Поред тога, признање независности Косова, које је услиједило 2008. године од читавог низа земаља Запада, представљало је само наставак онога што је започео НАТО – подршку сепаратизму и конфликту на територији бивше Југославије.

Из Савјета федерације Русије тврде и да је фактичко отцјепљење Косова и Метохије преседан у међународним односима, који је крајње закомпликовао рјешавање постојећих конфликата у питању непризнатих држава, поготову ако се у обзир узме чињеница да се у Молдавији, Грузији и Украјини Запад понаша потпуно супротно.

Додаје се и да војна операција чланица НАТО-а представља акт агресије против суверене државе, стога би иницијаторе овог злочина требало позвати на одговорност. С тим у вези, Савет федерације Русије позвао је парламенте држава широм свијета, али и међународне организације попут УН, ЗНД, ОДКБ, ОЕБС и Европски парламент да осуде агресију Алијансе против СРЈ и предузму све кораке како би се санирале посљедице.

Матвијенко: Због НАТО напада на СРЈ почетак независне руске политике

Предсједник Савјета Федерације Русије Валентина Матвијенко изјавила је да је одлука некадашњег руског премијера Јевгенија Примакова да као знак протеста због почетка агресије НАТО-а на СР Југославију окрене свој авион над Атлантским океаном и врати се са пута за САД, представљала почетак независне политике Русије.

Матвијенкова је објаснила да је Русија покушала да спријечи НАТО интервенцију у Југославији, али да, упркос настојањима да Русија успостави дијалог са Западом, САД и Европа нису обраћале пажњу на њу, пренио је "Спутњик".

- Чак је и тадашњи премијер Примаков урадио много да би успоставио дијалог Русије и Запада. Штавише, Русија је покушала да спријечи НАТО интервенцију у Југославији, али цинизам цијеле те приче лежи у чињеници да је бомбардовање покренуто оног тренутка када је Примаков био на лету за Америку - рекла је Матвијенкова.

Она је навела да се тренутно у Русији могу чути мишљења да би односи са Западом могли бити бољи када би Москва мало више пратила политику Вашингтона, али да трагедија која се догодила са Југославијом то пориче.

Матвијенкова је нагласила да Запад без икаквих доказа покушава да оптужи Русију за агресивно понашање, и то искључиво зато што Москва има независан став и залаже се против мијешања у унутрашња питања других земаља.