latinica  ћирилица
13/03/2019 |  11:41 ⇒ 11:42 | Аутор: sputniknews.com

Харадинај Могеринијевој: Дијалог изашао из колосијека прије такси

Косовски премијер Рамуш Харадинај изјавио је да је дијалог Београда и Приштине запао у кризу и прије него што је косовска влада одлучила да уведе таксу од 100 на српске и производе из Босне и Херецеговине и да наставак разговора не треба условљавати.
Харадинај и Могерини (фото: sveosrpskoj.com) -
Харадинај и Могерини (фото: sveosrpskoj.com)

- Имамо недостатак транспарентности. Подстицање предложене размјене територија и неспровођење постојећих споразума. То су разлози. Дијалог се може и треба наставити безусловним тарифама - написао је Рамуш Харадинај на свом Твитер налогу.

Харадинај је, реагујући на изјаву високе представнице ЕУ за спољну и безбједносну политику Федерике Могерини, која је из сједишта Уједињених нација у Њујорку позвала Приштину да укине таксу, додао да је "дијалог између двије државе изашао из колосијека прије увођења таксе".

Могеринијева је чланицама Савјета безбједности УН, осим захвалности за конструктиван приступ у дијалогу Београда и Приштине, пренијела да је за потпуни наставак разговора потребно укинути таксу коју ју је наметнула косовска влада.

Најавила је да ће на дан када такса буде укинута, одмах сазвати нови састанак за дијалог како би се постигао правно обавезујући споразум који ће се бавити свим ванредним питањима и довести до потпуне нормализације односа Приштине и Београда.