latinica  ћирилица
13/03/2019 |  12:51 | Аутор: СРНА

Пендеш: Заступљеност жена на руководећим позицијама далеко од задовољавајуће

Министар одбране у Савјету министара у техничком мандату Марина Пендеш истакла је у Њујорку на конференцији УН "Жене на руководећим позицијама" да је заступљеност жена на руководећим позицијама у БиХ и даље далеко од задовољавајуће.
Марина Пендеш     (Фото:bportal.ba) -
Марина Пендеш (Фото:bportal.ba)

- Иако је у изборни закон уведена родна квота од 40 одсто и усвојено низ законодавних политика које штите права жена у БиХ, укључујући ратификацију међународних конвенција, има много изазова у њиховом спровођењу - нагласила је Пендешева.

Она је истакла да је у току мандата радила на повећању заступљености жена у институцијама одбране, а ангажманом у НАТО иницијативи "Жене лидери у одбрани и безбједности" и УН иницијативи "Жене, мир и безбједност" унапријеђени су услови едукације жена у сектору одбране.

Увођењем редовног курса "Родне преспективе" у Центру за обуку за операције подршке миру повећан је и број жена учесница у НАТО-у и операцијама подршке миру коју предводи УН, наведено је у саопштењу ресорног министарства.

На отварању конференције обратио се и генерални секретар УН Антонио Гутерес, а на панелима су учествовали високи представник ЕУ за спољну и безбједносну политику Федерика Могерини, те предсједници Литваније, Хрватске, Источног Тимора, Непала, Естоније, премијер Исланда, као и министри и амбасадори УН.