latinica  ћирилица
13/03/2019 |  13:19 ⇒ 14:26 | Аутор: СРНА

У локалним самоуправама у Српској 1.500 службеника, а институцијама БиХ 24.000

Предсједник Савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ћосић изјавио је данас у Сарајеву да је у свим локалним самоуправама у Српској запослено око 1.500 службеника, док их је у заједничким институцијама БиХ 24.000.
Љубиша Ћосић - Фото: СРНА
Љубиша ЋосићФото: СРНА

Он је истакао потребу јачања капацитета запослених у јединицима локалних самоуправа, којих, како је навео, у Републици Српској нема довољно.

- Замислите 1.500 службеника који пружају услуге грађанима сваки дан на територији 49 одсто једне земље, а замислите 24.000 службеника који раде на нивоу БиХ - изјавио је Ћосић новинарима уочи почетка конференције о утицају процеса приступања ЕУ на јединице локалне самоуправе.

Он је поручио да ће општине и градови Републике Српске увијек бити укључени у процес ЕУ интеграција, истакавши да, осим оваквих конференција, очекују конкретну и стварну помоћ.

Ћосић је изразио наду да ће заједнички и ентитетски нивои власти препознати улогу и значај локалних заједница и да ће сви заједно приступити процесу европских интеграција.

Он је истакао да је Савез заинтересован да буде партнер у свим пројектима који воде побољшању животног стандарда и живота становника од Бањалуке, као највеће локалне заједнице у Српској, до Источног Мостара, као најмање.

Ћосић је рекао да је суштина оваквих скупова да покаже како да европски закони, који ће бити спроведени у ентитетско и БиХ законодавство, доведу до тога да њихова промјена побољша животни стандард грађана.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк истакао је важност улоге коју локалне заједнице имају у контексту европских интеграција, јер без њиховог потпуног и цјеловитог ангажмана, посебно у областима њихових надлежности, нема ни ефикасног и успјешног процеса европских интеграција.

Вигемарк је поручио да ЕУ са својим партнерима подржава локалне самоуправе финансијски, истичући да су у процесу европских интеграција локалне заједнице највећи корисници помоћи регионалних фондова, а које ће на крају и највише користи имати од уласка у ЕУ.

Амбасадор Шведске у БиХ Андерс Хагелберг рекао је да ова земља, осим политичке подршке БиХ у приступању ЕУ, годишње у развојну сарадњу улаже 17 милиона евра, чији је главни циљ помоћ у припреми БиХ за приступање ЕУ.

Хагелберг је поручио да је веома важно ојачати капацитет свих градова и општина да би се на адекватан начин припремили за ЕУ, али и за њихову будућност када постану дио ЕУ.

Предсједник Предсједништва Скупштине Савеза општина и градова Федерације БиХ Хамдо Ејубовић рекао је да ће на данашњем састанку бити представљена свеобухватна мапа пута у припреми БиХ ка европским интеграцијама.

Он је појаснио да та мапа укључује законску легислативу које треба прилагодити законима ЕУ, а исто тако и припрему јединица локалне самоуправе за ново стање које ће наступити приликом уласка у ЕУ.

Виши савјетник за социјалну укљученост и управу швајцарске Амбасаде Димка Станчев Скеје навела је да ће разговарати и о улози локалних самоправа у европским интеграцијама, али и о могућим утицајима на свакодневни живот грађана локалних заједница.

Конференција је организована у склопу пројекта "Јачање капацитета савеза општина и градова у БиХ", а који у партнерству спроводе Савез општина и градова Републике Српске, Савез општина и градова ФБиХ, Шведски Савез локалних власти и региона, уз финансијску подршку влада Шведске и Швајцарске.