latinica  ћирилица
13/03/2019 |  13:47 ⇒ 17:58 | Аутор: СРНА

Успјешно завршен процес реакредитације универзитета

Комисија домаћих и међународних стручњака за оцјењивање и ревизију квалитета и давање препорука о акредитацији завршила је данас процес реакредитације Универзитета у Источном Сарајеву и акредитације 12 пријављених студијских програма, те дала препоруке шта се мора урадити у наредном петогодишњем периоду.

Начелник Одјељења за акредитацију у Агенцији за акредитацију високошколских установа Републике Српске Југослав Вук Тепић рекао је да је процес реакредитације Универзитета и акредитације студијских програма усјешно завршен.

- Процес је сјајно завршен, с обзиром да смо имали кратке рокове за припрему, тако да ћемо по први пут имати, уз реакредитовану установу и реакредитоване студијске програме - изјавио је Тепић новинарима у Источном Сарајеву.

То заправо говори, према ријечима Тепића, да је на сцени систем обезбјеђења квалитета који сад већ има квалитет, јер се не ради први пут.

Он је нагласио да се у Републици Српској тежи да у систему обезбјеђења квалитета високог образовања има оно што је под синтагмом култура квалитета препознато у европском простору високог образовања.

Тепић је истакао да за реакредитацију, односно акредитацију постоје више високих критеријума који су морали испунити и Универзитет и студијски програми, додавши да су у процес реакредитације прво кренули јавни универзитети у Српској, након чега ће ићи и приватне високошколске установе.

Проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета Универзитета у Источном Сарајеву Дејан Бокоњић изразио је задовољство завршетком процеса реакредитације Универзитета и акредитације студијских програма.

- Задовољни смо, процес је био дуготрајан. Прије годину дана су већ били готови извјештаји који садрже више од 1.000 страница текстова, доказа, слика, потврда о функционисању нашег универзитета и студијских програма - рекао је Бокоњић, подсјетивши да је овај универзитет 2013. године први који је акредитован у БиХ.

Он је нагласио да је у међувремену дошло до измјене критеријума ЕУ који су испоштовани, те додао да су превазиђени и проблеми у вези са процедуром акредитације универзитета у БиХ, чиме је избјегнута могућност гашења међународне сарадње Универзитета у Источном Сарајеву.

- Огромним трудом свих учесника у овој причи, а посебно ректорских конференција Републике Српске и БиХ, те јавних универзитета, дошло се до компромиса, односно рјешења који је омогућио потписивање и комисија које су кренуле у акредитацију и због свега тога се ово и десило - истакао је Бокоњић.

Према његовим ријечима, Комисија је била прилично озбиљна и одговорна, постављала је много питања, а откривене су све предности и слабости.

- Оно што је нама јако значајно, кроз препоруке које су нам речене, а које ћемо добити у писаном облику за око 10 дана, ми смо добили вјетар у леђа, за даљи развој овог универзитета, те суштинско унапређење квалитета - рекао је проректор, додавши да је Комисија рекла да се хитно "диже" истраживачки рад на Универзитету.