latinica  ћирилица
13/03/2019 |  14:00 | Аутор: СРНА

Чепурин: Очекујемо чувену српску ракију и сиреве

Амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин данас је поздравио усаглашавање текста споразума о слободној трговини између Србије и Евроазијске уније.
Александар Чепурин (фото:Dimitrije Goll / Tanjug) -
Александар Чепурин (фото:Dimitrije Goll / Tanjug)

- Очекујемо да на тржишта Евроазијске економске уније, са више од 180 милиона људи, стигну чувена српска ракија, сиреви и други српски производи - истакао је Чепурин.

Он је у објави на свом налогу на Твитеру навео да ће реализација тог документа допринијети и јачању атрактивности Србије за инвеститоре.

У Москви су јуче министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић и министар трговине Евроазијске уније Вероника Никишина усагласили коначан текст Споразума о слободној трговини између Србије и Уније.

- Нисмо добили све што смо хтјели, али ћемо имати више робе на бесцаринском режиму него до сада. Тако ће наши произвођачи моћи да извозе у неограниченим количинама све врсте воћних ракија, као и све врсте овчијег и козијег сира -рекао је Љајић.

Љајић је прецизирао да ће се, осим Русије, Бјелорусије и Казахстана, са којима је Србија до сада имала билатералне споразуме, нови унифицирани споразум односити и на Јерменију и Киргизију.

Он је навео да је Србија добила и квоту од 2.000 тона за извоз цигарета, као и за 87.500 литара вињака, 400 тона полутврдог и тврдог крављег сира, напоменувши да се остале врсте сира већ налазе на бесцаринском режиму.