latinica  ћирилица
13/03/2019 |  14:11 | Аутор: СРНА

Радојичић: Зајмом из градског буџета омогућити пословање ЗИБЛ-а

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је данас да је Привредно друштво "Завод за изградњу Бањалука" један од локалних губиташа који има озбиљних дугогодишњих проблема у пословању и да би одобравање зајма од 500.000 КМ из градске касе омогућило његово текуће пословање.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

Радојичић је у паузи сједнице Скупштине града Бањалука рекао да је град већински власник Привредног друштва "Завод за изградњу" јер посједује 67,12 одсто акција, додавши да је зајам обезбијеђен хипотекарно, односно имовином ЗИБЛ-а.

- Фирма има озбиљних дугогодишњих проблема у пословању, дијелом и зато што је својевремено извршена приватизација. Да је није било, било би сигурно другачије и ово је један од корака у којем град одобрава зајам `Заводу` да би омогућио текуће пословање, да изађе из блокаде рачуна како би могао да склопи уговоре за ову годину и да смањи трошкове радне снаге - навео је Радојичић.

Он је истакао да је циљ да ЗИБЛ остане као једна мала фирма, подсјећајући да је некада био огроман градски субјекат и да се врло споро или никако трансформисао, те да га град сад покушава санирати и поставити у минималном облику који ће имати позитивно текуће пословање.

- Жељели бисмо да до краја мандата очистимо дугове - додао је Радојичић.

Он је навео да ЗИБЛ старе дугове може санирати искључиво продајом дијела своје имовине и да из текућег пословања то не може ријешити.

- С обзиром на то да је ријеч о имовини велике вриједности са којом ЗИБЛ располаже, прије свега зграда за коју је заинтересовано комунално предузеће `Водовод`, које треба да се сели из барака на Булевару, то се може ријешити у општем интересу, тако да имамо два локална субјекта који би ријешили своје проблеме - рекао је Радојичић.

Он је напоменуо да проблем представља несагласног малог акционара за спровођење тог плана. - Немамо сагласност малих акционара, онда је све пуно отежано у том процесу - рекао је Радојичић.

Он је нагласио да је циљ и да се стари дугови ЗИБЛ-а санирају из дијела некретнина чији је власник та фирма и да се, са знатно смањеним бројем радника, фокусира на одређене полсове као што су обрачун комуналне накнаде, послови заједнице етажних власника и смањен обим пројектовања техничког надзора да уђе у позитивно текуће пословање.

Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић рекао је да се зајмом ЗИБЛ покушава реструктуисати, како би било активно на самом тржишту капитала с једне стране, а са друге стране, да ради оне послове за које је првобитно и основан.

- Град мора стати иза својих предузећа и ући у процес трансформације, не само ЗИБЛ-а, већ и `Акване` и `Радничког универзитета` и свих оних јавних установа које у овом тренутку имају финансијских потешкоћа - навео је Талић.

Одборник СДС-а Александар Петковић сматра да је ЗИБЛ комплексан проблем деценију и више, те да би давање зајма било само прелазно ријешење.