latinica  ћирилица
13/03/2019 |  15:21 | Аутор: СРНА

Михајловић: За заједничке граничне прелазе са земљама региона

Заједнички гранични прелази Србије са земљама региона представљају рјешење за чекање на границама, оцијенила је данас министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић.
Зорана Михајловић - Фото: ТАНЈУГ
Зорана МихајловићФото: ТАНЈУГ

Михајловићева је рекла и да је упутила иницијативу земљама у окружењу о формирању заједничких граничних прелаза, ради убрзања протока саобраћаја.

- Имамо озбиљан проблем са чекањем на границама, јер је све више аутомобила који пролазе кроз Србију. Само је Коридором 10 прошле године прошло 55 милиона возила, што је за 20 милиона више него 2014. године - рекла је Михајловићева.

Она је навела и да се у овој години очекује да 60 милиона возила прође кроз Србију, саопштено је из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије.

- Треба да учинимо све да са властима Хрватске и Мађарске договоримо један заједнички гранични прелаз како бисмо убрзали проток робе и људи и решили те нефизичке баријере - рекла је Михајловићева.

На прелазу Батровци данас је поводом гужви у теретном саобраћају, посебно на граничним прелазима Србије са Мађарском и Хрватском, организован састанак представника привреде и институција Србије и Хрватске.

Возачи камиона већ неколико година на овом прелазу чекају од неколико па до више од 48 часова, а штету трпе сви - и превозници и увозници и извозници, а састанак је одржан како би било пронађено рјешење да се систем контроле додатно убрза, објављено је на сајту ТВ Војводине.

Носилац састанка било је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, док је организатор Пословно удружење "Међународни транспорт".

Прошле године сличан састанак организован је на подручју Хрватске, али није дао резултате.