latinica  ћирилица
13/03/2019 |  16:11 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Обиљежена 44. годишњица од смрти нобеловца Иве Андрића

На 44. годишњицу од смрти Иве Андрића, у Вишеграду је положено цвијеће на споменик нобеловцу, поред вишеградске ћуприје и онај у Андрићграду. Нобелову награду за књижевност добио је 1961. године, за роман "На Дрини ћуприја". Ученици и професори Средње школе у Вишеграду, која носи његово име, присјетили су се стваралаштва великана наше, али и свјетске књижевности.
Годишњица од смрти Андрића - Фото: РТРС
Годишњица од смрти АндрићаФото: РТРС

Нобеловац Иво Андрић преминуо је на данашњи дан 1975. године, оставивши у биљележници запис: "Помисао на смрт изазива, већ сама по себи, код човјека страх. А код књижевника и сваког `јавног радника` долази уз то још и одвратност од глупих и неискрених некролога који нас чекају".

Ученици и професори Средње школе "Иво Андрић" из Вишеграда присјетили су се стваралаштва великог књижевника.

- Наш задатак је да чувамо успомену на његова дјела, да их читамо, анализирамо, јер најбољи писац менталитета Босне, Вишеграда и бх. човјека јесте наш Андрић - истакла је Дијана Инђић Милошевић, професор српског језика и књижевности.

Захваљујући режисеру Емиру Кустурици који је био иницијатор, Вишеград је добио Андрићград - једини град у свијету посвећен неком од нобеловаца, али и Андрићев институт, који окупља интелектуалну елиту.

Анкетирани грађани Вишеграда истакли су да су изузетно срећни и поносни што живе баш у Андрићевом граду дјетињства, јер, како кажу, његова дјела им дају смјернице и путоказе за бољи и љепши живот.

Андрићград је постао културна престоница Српске, јер је постао стјециште бројних културних посленика, кутурне и интелектуалне елите, а сваке године у Вишеграду се одржава културна манифестација Вишеградска стаза, посвећена лику и дјелу великог нобеловца.