latinica  ћирилица
13/03/2019 |  17:02 | Аутор: СРНА

Нови Сад: Отворени "Антићеви дани"

У Новом Саду је почела пјесничка манифестација "Антићеви дани" током које ће до петка, 15. марта, бити одржани разноврсни културни програми посвећени пјеснику Мирославу Антићу.

Манифестација је отворена стиховима Антићеве пјесме "Птица", коју је рецитовао првак Српског народног позоришта у Новом Саду Миодраг Петровић.

"Антићеве дане" отворио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, који је навео да дух стваралаштва овог пјесника осјећају становници овог града који су одрасли уз његове пјесме.

Он је издвојио пјесму "Пехар", коју је Антић посветио Новом Саду.

- Ова пјесма илуструје Антићев шарм, карактеристичан не само за Новосађане него и за оне који у наш град долазе и прихватају га као свој - навео је Вучевић.

Током ове манифестације биће одржане изложбе слика, дјечијих радова насталих на ликовном конкурсу и колонији, те поетско вече посвећено Антићевим генерацијским друговима, пјесницима Павлу Поповићу, Гојку Јањушевићу, Михалу Бабинки и Ђорђу Сударском.

У петак, 15. марта, пјеснику Дејну Алексићу биће уручена награда "Мирослав Антић" за 2018. годину за збирку пјесама "Радно вријеме раја" која је објављена у издању Културног цента Нови Сад.

Мирослав Мика Антић био је српски пјесник, а бавио се и сликарством, новинарством и филмом. Био је и уредник листа "Ритам" и "Дневника" у Београду и "Младог поколења" у Новом Саду.

Нека од његових дјела су "Војводина", "Испричано за пролеће", "Плаво небо", "Шашава књига", "Плави чуперак", "Прва љубав", "Плава звезда".

Освојио је двије "Невенове" награде, награду за животно дјело у поезији за дјецу, Горанову награду, награду Стеријиног позоришта, Златну арену за филмски сценарио, награду "Ослобођења Војводине", те Орден заслуга за народ.