latinica  ћирилица
13/03/2019 |  17:09 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Празник Бањалуке од данас званично и 21. новембар

Празник Бањалуке од данас је званично и 21. новембар којим се обиљежава Дан ослобођења града у Првом свјетском рату 1918. године, одлучила је градска Скупштина.

Градоначелник Игор Радојичић рекао је да је 22. април 1945. године изузетно важан датум, који ће и даље бити обиљежаван као Дан града, али да је први дан ослобођења Бањалуке, послије више стотина година окупације, био 21. новембар 1918. и улазак српске војске у Првом свјетском рату.

- На овај начин је исправљена историјска неправда - истакао је Радојичић, након што је Скупштина усвојила одлуку о измјени и допуни Статута града.

На данашњој сједници усвојен је и Приједлог одлуке о доношењу измјена дијела Регулационог плана Јелшинград којим је створена могућност стварања још једне пословно-индустријске зоне у граду.

Радојичић је рекао да су створене претпоставке да већ ове године град понуди инвеститорима 50.000 метара квадратних у близини Јелшинграда, што значи и стварање услова за нова радна мјеста.

Он је истакао да је ово атрактивна зона, која је добро саобраћајно увезана и има потребну инфраструктуру, што је чини привлачном за потенцијалне инвеститоре.

Скупштина је одборила и зајам од пола милиона КМ из градског буџета Привредном друштву Завод за изградњу, којим би ово предузеће требало да изађе из блокаде и покрене пословање.