latinica  ћирилица
13/03/2019 |  17:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Велике словеначке компаније уцјењују раднике из иностранства

Словеначко Савјетовалиште за раднике саопштило је да нека словеначка предузећа, укључујући и неколико великих, уцјењују раднике из иностранства.
Словенија - Фото: Screenshot/YouTube
СловенијаФото: Screenshot/YouTube

Од њих најчешће траже да компанији надокнаде трошкове добијања радне дозволе ако је напусте раније него што је договорено, а такав захтјев се обично налази у уговору о запослењу или специјалном уговору, пренијела је СТА.

Горан Лукић и Горан Зрнић из Савјетовалишта за раднике именовали су двије компаније које постављају такве захтјеве - грађевинску компанију ЦПГ ВГ и фирму Силико.

Према уговору са ЦПГ ВГ, послодавац покрива трошкове добијања радне дозволе за радника и трошкове за националну професионалну квалификацију. Али, ако радник напусти посао за мање од три године, мора да плати 1.500 евра за покривање тих трошкова.

Слично томе, Силико склапа посебан споразум са својим радницима у коме стоји да је трошак компаније за добијање радне дозволе за радника 500 евра. Ако радник напусти посао, он мора компанији да надокнади износ и друге могуће трошкове, стоји у уговору.

Звод за запошљавање одговорио је рекавши да према споразуму о запошљавању бх. држављана у Словенији те трошкове покривају послодавци, тако да су такви уговори "непримјерени односно кршење члана 9. споразума".