latinica  ћирилица
13/03/2019 |  18:51 | Аутор: СРНА

Милић: Неутемељене критике опозиције на програм рада Владе дистрикта

Скупштина у Брчком усвојила је данас програм рада Владе дистрикта за ову годину, који су критиковали представници опозиције, тврдећи да је тренутна поставка Владе најлошија од успостављања дистрикта.
Синиша Милић, градоначелник Брчко дистрика - Фото: СРНА
Синиша Милић, градоначелник Брчко дистрикаФото: СРНА

Посланик СДС-а Милан Пурић сматра да је програма рада Владе више оперативни план који би могао послужити интерно за рад одјељења.

- Средства у сегменту социјалне заштите дијеле се без програма и плана. И низ других функција Владе тако теку - оцијенио је Пурић.

Градоначелник Брчког Синиша Милић рекао је новинарима да су ове критике неосноване, а оцјене паушалне, те навео да је Програмом рада Владе за ову годину предвиђено 56 нових законских рјешења.

- Да је било неке конструктивне критике, вјерујте да би она била уважена - нагласио је Милић.

Он је подсјетио да је једно од тих рјешења већ усвојено прије неколико дана на сједници Владе, а ријеч је о новом Закону о раду.

Милић је истакао и сет закона који се односе на изворе електричне енергије, завршетак процеса конституисања завода за изградњу.

- Са радом ће почети јединица за реализацију међународних пројеката, која је неопходан механизам у привлачењу донаторских средстава. Има ту низ програмских оријенатација за које се надам да ће, уз адекватну подршку Скупштине, наићи на разумијевање и већина њих бити реализована у току ове године - нагласио је Милић.

Скупштина Брчко дистрикта данас је усвојила и Нацрт закона о планирању, пројектовању и развоју којим се предвиђа формирање завода за изградњу.

Због несугласица о овом питању, прије двије седмице је прекинута сједница Скупштине, али је данас, након нове дискусије, предложени нацрт закона ипак усвојен.

Посланик СДС-а Милан Пурић поновио је свој ранији став, наводећи да се овим законом "прави надвлада са посебним ингеренцијама, често јачим од Владе", те да завод не би био адекватно контролисан".

- Овим законом се, у ствари, не дефинише планирање и развој, него формирање завода за планирање и развој, што није случај ни у једној другој локалној заједници. Свуда се то дефинише као јавно предузеће или установа. Брчко треба нормалан завод за изградњу, као и у другим срединама, а не стварање деташмана моћи какве смо виђали у прошлости - рекао је Пурић.