latinica  ћирилица
13/03/2019 |  18:52 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Ускоро потпис на принципе о формирању власти, о НАТО нема сагласности

Принципи за формирање Савјета министара које су прошле седмице усаглашавали лидери три побједничке партије, веома брзо биће потписани, потврдио је лидер СНСД-а Милорад Додик. Иако о НАТО интеграцијама сагласности и даље нема, увјерење о конституисању бх. извршне власти дијели и лидер СДА Бакир Изетбеговић.

Принципи рада и дјеловања на папиру исписани, на бх. политичкој сцени полако постају тренд. Најмање три таква "папира", данас су актуелна. Први је Ларс Гунар Вигемарк уручио Колегијуму Дома народа БиХ. На њему "виђење" Европске комисије о наставку бх. реформског процеса за интеграције у Унију.

Други, у најави, из Демократске фронте, чије је Предсједништво трасирало "бошњачки" коалициони пут са СДА о формирању бх. и федералне власти. И трећа, најинтересантнија "принципијелна" преписка између лидера три водеће бх. партије о формирању Савјета министара.

Договорени иницијални приједлог одаслао је Бакир Изетбеговић. Одговорили му Драган Човић и Милорад Додик. Уз подсјећање да није ријеч ни о каквој коалицији или платформи, предсједник СНСД-а каже да тај "папир" потврђује приврженост Уставу и Дејтонском споразуму, борби против криминала, корупције, тероризма, те наставак спровођења економско - социјалних реформи на Европском путу.

- Усаглашена су и друга нека питања, али наравно остало је питање интеграција НАТО и МАП као нешто што је спорно. Дакле, мислим да је рјешење да се констатује да то питање постоји и да постоје наравно раније донесени закони и донесене стратегије, али исто тако и резолуције као што је Резолуција НСРС о војној неутраности и да то питање треба да остане на пажњи и да се приликом доношења сваке од тих одлука уваже све три стране - рекао је Додик.

Увјерен је предсједник СНСД-а и да ће ускоро бити одржан нови састанак три лидера током којег ће и принципи дјеловања да буду потписани.

Бакир Изетбеговић је конкретнији - коначан договор, а тиме и предуслови за формирање Савјета министара - почетком сљедеће седмице.

- Рекао сам да се ради о малим разликама, то је јако близу и ја сам оптимиста да ми то можемо направити у сљедећих пар дана. Немојте превише инсистирати, ја вам нећу дати прецизне одговоре нити ћете потпуно прецизне одговоре наћи у том папиру који ћемо ми направити. Допустите нам свима да спасимо образ, да нађемо неко рјешење - нагласио је Изетбеговић.

"Образ" Изетбеговићу и СДА у бошњачком корпусу "спасава", по свему судећи и Демократска фронта. Након вишемјесечних акробација - испружене руке према тзв. бх. блоку као цјелини, па чланицама појединачно, па онда друге према блоку окупљеном око СББ-а и Фахрудина Радончића, ДФ се поново предомислио. Жељко Комшић испуњава почетну Изетбеговићеву жељу. За коалирање са СДА, Фронта је од јуче поново спремна. Но и они ће "своје" принципе, кажу, исписивати на папир.

- Тај документ ће бити ограничавајући у смислу неких наших захтјева или проблема које треба ријешити у БиХ. То не значи да смо ми сигуран партнер било коме, укључујући и СДА - подвукао је генерални секретар Демократске фронте Златко Милетић.

"Несигурни" генерални секретар Фронте и много сигурнији Изетбеговић, који за бошњачко партнерство, осим ДФ-а, не искључује ни друге чланице шесточланог блока који је у Сарајевском кантону формирао власт без СДА.

Да ли Изетбеговић новим понудама заиста само жели "широку" бошњачку коалицију за реформске бх. процесе како тврди, или ипак, да на мала врата поново "ушета" у непрежаљену сарајевску власт из које је Блок већ "помео" готово комплетан кадар СДА!? Или обоје!? А такви, двојни, су и прохтјеви Фронте. Буду ли дио бх. и федералне власти, неће, каже Милетић, напуштати ни ону у Сарајевском кантону.

И док Сарајево завршава "мозаик", на који се мјесецима чека, Брисел поручује да је БиХ на раскршћу. Бира између европског пута и наставка окретања укруг.

- Можете, наравно, имати власт у техничком мандату, али они ипак немају исти легитимитет за сарадњу. А нама је за истинску сарадњу потребно да имамо правог партнера са друге стране - истакао је Ларс Гунар Вигемарк, специјални представник ЕУ за БиХ.

А када ће други партнер за истинску сарадњу да буде спреман!? Три водећа бх. лидера увјеравају - до краја мјесеца!? Под условом, наравно, да се не појави још нека сарајевска "принципијелна" преписка!