latinica  ћирилица
13/03/2019 |  19:02 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Предсједништво БиХ дало зелено свјетло за нижу цијену роминга у региону

Становници Републике Српске и Федерације, од 1. јула, требало би да са становницима држава западног Балкана разговарају по 80 одсто нижим цијенама. Сагласност на регионални Споразум о ромингу, који би 5. априла требало да буде потписан у Београду, дало је Предсједништво БиХ. За овај споразум се, све вријеме, упркос противљењу појединих компанија и политичара из Федерације, залагао предсједавајући Предсједништва Милорад Додик.

Одлука за коју се Додик залагао од преузимања те дужности, донесена је на телефонској сједници. Предсједништво је овластило замјеника министра комуникација и транспорта да Споразум у име БиХ потпише у Београду 5. априла.

- Сви су подржали ову одлуку. Важно је што ће грађани БиХ, без обзира од којег оператера користе услуге, имати смањени роминг за 80 одсто са земљама Балкана, јер то сигурно доноси одређену корист буџетима наших људи - рекао је Додик.

Овом исходу претходиле се баријере које су унутар БиХ постављали поједини политичари и компаније. О тим проблемима Додик је говорио и током недавне посјете сједишту Европске уније.

- БиХ је неоправдано застала на питању придруживања Споразуму о ромингуи у регији и једина је која није дала сагласност на споразум који би требало да се потпише 5. априла у Београду - истакао је Додик.

Да је веома важно потписати уговор о појефтињењу телефонских разговора, истакао је и комесар Европске уније за проширење Јоханес Хан.

- Споразум у вези са ромингом са БиХ, је један конкретан разултат који може да покаже предност придруживању Европској унији - навео је Хан.

Регионални споразум о ромингу на снагу ступа 1. јула и трајаће до јула 2021. када би требало да буде потпуно укинуто плаћање ове услуге.

Договором унутар БиХ, а потом и унутар региона западног Балкана, створени су предуслови да и цијена роминга према државама Европске уније, првог дана 2021. године буде смањена за 80 одсто.