latinica  ћирилица
13/03/2019 |  19:10 | Аутор: ТАНЈУГ

На паради у Нишу 4.000 припадника Војске Србије и МУП-а, ново наоружање

Државном церемонијом, војном парадом и молебаном у Нишу Србија ће 24. марта обиљежити 20 година од НАТО агресије.
Војска Србије - Фото: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA
Војска СрбијеФото: TANJUG, REUTERS, AFP, BETA

За учешће на тој церемонији планирано је ангажовање око 4.000 припадника Војске Србије и МУП-а, незванично сазнаје Тањуг у Министарству одбране.

Између осталог, планирано је ангажовање 30 ваздухоплова, 50 тенкова и 10 борбених возила пешадије, а биће ангажовано ново наоружање домаће производње.

Предсједник Србије Александар Вучић у уторак је потврдио да ће 24. марта у Нишу бити обиљежена годишњица бомбардовања на државном нивоу, уз молебан и војну параду.

- Прошло је 20 година од НАТО агресије на једну суверену земљу, која није вођена само бомбама из ваздуха већ је вођена готово свим средствима - политичким, медијским. Ми ћемо се на достојанствен начин у вечерњим сатима тачно на годишњицу у Нишу, који је био више пута разаран, обратити грађанима. То ће бити државна манифестација, уз молебан који ће приредити патријарх Иринеј и архијереји Српске цркве - рекао је Вучић.

Додао је да ће пре тога бити организована војна парада, гдје ће грађани моћи да виде 1.500 обучених специјалаца, опремљених и одјевених по најмодернијим стандардима, осам до десет МИГ-ова 29, 19 нових хеликоптера.

- Србија озбиљно јача своју безбједност, своју сигурност. То је темељ даљег снажења Србије - рекао је Вучић и позвао Нишлије, југ и југоисток Србије да дођу да виде своју војску.