latinica  ћирилица
13/03/2019 |  19:13 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Приједор: Осуде напада на Азрина Хоџића

Снимак који се појавио на Фејсбуку, на којем Приједорчанин Ренато Марјановић малтретира суграђанина, Бошњака Азрина Хоџића, наишао је на бројне осуде. Догађај су осудили руководство Града и бошњачки представници у локалној скупштини.

Присиљавање Бошњака Азрина Хоџића, на отпаду секундарних сировина у Приједору, да са ауто-приколице одлијепи грб БиХ, Ренато Марјановић снимао је мобилним телефоном, а снимак објавио на Фејсбуку.

Полиција је брзо реаговала - Марјановић је ухапшен и оптужен за злостављање, мучење и друго нељудско и понижавајуће понашање, те наношење тјелесних повреда.

- Све даље мјере и радње према лицу лишеном слободе предузимаће се у сарадњи са поступајућим тужиоцем Окружног јавног тужилаштва у Приједору - рекла је Весна Пачариз, портпарол ПУ Приједор.

Поглавар исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић, истакао је да је добро што је починилац благовремено ухапшен, и тражио његово процесуирање.

Због овог догађаја сазван је хитан састанак градоначелника Приједора Миленка Ђаковића са бошњачким представницима у Скупштини града. Ђаковић је поручио да је у Приједору створено повољно окружење, у којем је протеклих година смањиван број оваквих ексцеса.

- Позивамо и све грађане да буду као људи присебни и да вјерују у систем који функционише у Приједору - поручио је Ђаковић.

Сеад Јакуповић, предсједник Скупштине града, нагласио је како ово дјело треба да буде поука свима да свако у свом народу покуша да реагује, како не би до оваквих ситуација долазило.

Договорено је да МУП-у и Тужилаштву буде упућен захтјев да преквалификују ово дјело.

Реаговали су из приједорске Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила.

- Заиста сам се изненадила, онакво понашање према другом лицу је страшно. Морамо градити суживот и посветити пажњу људима - рекла је Здравка Карлица, предсједница Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Приједор.

Након истека 24-часовног притвора, Марјановић је пуштен да се брани са слободе.

За то вријеме у јавност су испливале фотографије са Фејсбук профила нападнутог Хоџића, на којима, држећи дијете, позира са оружјем, али и испод ратних застава тзв. Армије БиХ. Спорне фотографије са профила Азрин Хоџић јутрос је избрисао.