latinica  ћирилица
13/03/2019 |  19:37 ⇒ 19:47 | Аутор: СРНА

Захлађење неће шкодити воћкама

Захлађење које је наступило у Републици Српској неће причинити штету у воћњацима већ ће успорити раст лисне масе и развој пупољака, рекао је стручни сарадник за воћарство Мирко Јокић.
Сунчано - Фото: илустрација
СунчаноФото: илустрација

- Вегетација је кренула почетком марта, што је раније од вишегодишњег просјека, од 15. до 20. марта. Очекујемо да ће, након овог захлађења бити нормална ситуација - рекао је Јокић из приједорске канцеларије Ресора за пружање стручних услуга у пољоприреди при Министарству пољоприреде шумарста и водоприреде Републике Српске.

Он је најавио да је крајњи рок за завршетак садње у воћњацима и те послове треба завршити најдаље за седам дана, јер послије није препоручљиво.

- Садња се обавља док пупољци мирују, а проблем је ако је садница пролистала. Већ сада и у траповима и расадима су кренули пупољци и приликом садње у таквим условима саднице претрпе шок и пријем је отежан - навео је Јокић.

Према његовим ријечима, лијепо вријеме у фебруару омогућило је да воћари резидбу почну раније, а може се без проблема обављати до 1. априла.

- Не треба журити поготово за бујније врсте - каже Јокић.

Јокић је истакао да је право вријеме за заштиту засада од корова и прво уношење минералних ђубрива, КАН-а.

- Друго додавање минералних ђубрива треба обавити након цвјетања. Кад порасте температура ваздуха, воћари треба да обрате пажњу на падавине и могућност појаве болести и штеточина, те да тако прилагоде заштиту - препоручио је Јокић.