latinica  ћирилица
13/03/2019 |  21:01 | Аутор: СРНА

Европски парламент тражи суспендовање преговора са Анкаром

Посланици Европског парламента изјаснили су се да би ЕУ требало да формално суспендује преговоре са Анкаром о приступању Турске Унији, због нарушавања људских права у тој земљи.

Током гласања у Европском парламенту 370 посланика гласало је за суспендовање преговора, док је против такве одлуке било њих 109, уз 143 члана Парламента који су били уздржани.

Чланови парламента подржали су званично замрзавање процеса приступања Турске ЕУ, за који тврде да ће угрозити финансије Уније.

Гласање у Европском парламенту није обавезујуће, а посљедњу ријеч у вези са суспензијом имаће владе чланица ЕУ.

Посланик холандског лијевог центра Кати Пири изјавила је у Стразбуру да је "реалност Турске да се у затвору проведе 17 мјесеци, без сазнања за шта је неко оптужен".

Она је турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана оптужила за "лов на вјештице против његових критичара", алудирајући на оно што ЕУ назива кажњавањем неслагања, колапсом независног правосуђа и кретањем ка ауторитарности, што је супротно демократским вриједностима и слободи говора.

Анкара је гласање одбацила као безначајно, а портпарол владајуће "Странке правде и развоја" Омер Челик назвао је гласање "безвриједним, неважећим и непоузданим".

Турско Министарство спољних послова саопштило је да је од Европског парламента очекивало објективне одлуке и усвајање конструктивног става процесу приступања Турске ЕУ.