latinica  ћирилица
13/03/2019 |  22:31 | Аутор: СРНА

Продановић: О скупу Равногорског покрета није расправљано јер нема релевантних информација

Делегат у Дому народа ПС БиХ Лазар Продановић рекао је да Дом народа данас није расправљао о недавном скупу који је у Вишеграду организовао Равногорски покрет јер није било релевантних информација о том догађају.
Лазар Продановић - Фото: РТРС
Лазар ПродановићФото: РТРС

- Немамо релавантне информације, нема никаквих проблема да Дом народа разматра укупну безбједносну ситуацију када надлежно министарство достави информацију и ставове надлежних агенција - рекао Продановић за Н1.

Продановић је оцијенио да је скупу који је одржан у недјељу, 10. марта у појединим медијима дато јако пуно пажње, те додао да би, уколико је било инцидената, то требало да привуче пажњу полиције.

- Сматрам да би Министарство безбједности у Савјету министара /у техничком манадату/, Обавјештајно-безбједносна агенција, Агенција за истраге и заштиту и надлежне полицијске институције из Републике Српске требало да доставе информацију на основу које би се заузео став - навео је Продановић.

Према његовим ријечима, уколико тужилаштво има информације, треба их прослиједити суду, који би потврдио евентуалну оптужницу због говора мржње и пријетњи.

- Ми из СНСД-а сматрамо да би требало имати обазрив став према догађајима који изазивају узнемиреност. На том скупу није био било који политички представник из Републике Српске, медији из Републике Српске су апсолутно игнорисали такав случај - навео је Продановић.

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ није прихватио приједлог хрватског делегата Златка Милетића да се дневни ред допуни тачком "јавна осуда скупа" одржаног 10. марта у Вишеграду, у организацији Равногорског покрета. Од 14 присутних делегата за је гласало шест, а против је било осам.

Чланови Равногорског покрета отаџбине Српске у недјељу, 10. марта, су положили цвијеће на Споменик палим борцима у Вишеграду, а потом су у Добрунској Ријеци обиљежили 73 године од хапшења начелника Штаба врховне команде Југословенске војске у отаџбини ђенерала Драгољуба Михаиловића.

Предсједник Равногорског покрета Вишеград Миро Јеремић рекао је раније да на скупу у Вишеграду није забиљежен ниједан инцидент, као и да Гранична полиција БиХ није забиљежила прелазак границе лица која су проблематична.

Међутим, сама чињеница да је скуп одржан изазвала је бурна реаговања у Федерацији БиХ, као и поједних представника међународне заједнице.