latinica  ћирилица
14/03/2019 |  08:36 | Аутор: СРНА

Модрича: Одржано књижевно вече Миливоја Стојчевића

У Модричи је одржано ауторско вече књижевника Миливоја Стојчевића у оквиру манифестације "Књижевни салон".
Модрича: Књижевно вече - Фото: СРНА
Модрича: Књижевно вечеФото: СРНА

Манифестацију организује модрички Омладински књижевни клуб Младост у сарадњи са Српским културним центром.

Предсједник Младости Милена Дрпа рекла је да је "Књижевним салоном", који је покренут прошле године, почео циклус књижевних вечери Клуба који ове године обиљежава 19 година рада.

- Циљ је да се модричкој публици представе чланови Младости, као и пријатељи Клуба - додала је Дрпа.

Стојчевић, који је инжењер технологије, синоћ је представио књиге "Земља срче" и "Инцест и друге приче", објављене 2009. и 2011. године, за које је рекао да су настале као реакција на догађаје кроз које је пролазио у минулом рату и након ратних дошавања, док у књизи "Усуд", објављеној 2014. године, покушава да расвијетли посљедње године владавине Турака у Посавини.

- Причама о изградњи Храма Рођења Пресвете Богородице у Обудовцу и његовом освештању 1882. године у посљедњој књизи покушавам представити Србе из Посавине, њихову љубав према свом народу, култури и вјери, као и отпор турској власти -  рекао је Стојчевић.

Вечери претходних "Књижевних салона" биле су посвећене књижевницима из Модриче Глигору Муминовићу и Марку Раулићу.

Пензионисани наставник српског језика и књижевности Муминовић рекао је да Миливоје о догађајима које је доживио у рату од 1992. до 1995. године приповиједа са иронијом и много хумора.

- Иронија и хумор дају унутрашњу снагу и оптимизам писцу, оне га воде кроз рат према миру и свјетлијој будућности - навео је Муминовић.

На књижевној вечери су приче из Стојчевићевих књига читали млади чланови Омладинског књижевног клуба "Младост".