latinica  ћирилица
14/03/2019 |  08:39 | Аутор: sputniknews.com

Пољопривреда постала локомотива руске економије

У посљедњих неколико година пољопривредни сектор је у великој мјери трансформисан, а том процесу су много допринијеле међународне санкције које су уведене против Русије, што је резултирало тиме да је РФ избила на прво мјесто по извозу пшенице, изјавио је руски министар пољопривреде Дмитриј Патрушев.
Русија: Урод пшенице (Фото: Кирилл Кухмарь/ТАСС) -
Русија: Урод пшенице (Фото: Кирилл Кухмарь/ТАСС)

Поред тога, Русија је постала једна од водећих земаља у извозу рибе и сунцокретовог уља, а полако али сигурно избија на водећа мјеста у извозу производа од живине, млијечних прерађевина, али и слаткиша.

- Са сигурношћу можемо рећи да је Русија повратила статус аграрне земље. Ко би још прије пет година могао да каже да ће извоз аграрних производа престићи извоз наоружања? Међутим, то се догодило прошле године. Укупно су извезени производи у вриједности од 25,9 милијарди долара, што је пораст од 20 одсто у односу на 2017. годину - истакао је Патрушев.

Он је додао да је пред Русијом сада амбициозан циљ — да се извоз до 2024. године повећа на 45 милијарди долара годишње.

- Потенцијал постоји, потребни су механизми државне помоћи и технологије, али најбитнија је потражња која се осигурава високим квалитетом - закључио је руски министар.