X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
14/03/2019 |  08:44 ⇒ 08:44 | Извор: sputniknews.com

Сабор покровитељ: Блајбурга ће ипак бити

Предсједник Хрватског сабора и генерални секретар ХДЗ-а Гордан Јандроковић изјавио је да ће комеморација на Блајбуршком пољу у Аустрији ипак бити одржана и да ће Парламент бити покровитељ.
Гордан Јандроковић - Фото: nezavisne novine
Гордан ЈандроковићФото: nezavisne novine

Уочи сједнице загребачког ХДЗ-а, Јандроковић је рекао да је главни циљ да се одржи комеморација жртвама, убијеним на крају Другог свјетског рата.

Он је додао да је о начину одржавања комеморације на Блајбургу више пута разговарано и да се очекује да ће након завршетка дијалога између Хрватске бискупске конференције (ХБК) и Аустријске бискупске конференције бити утврђена "она процедура која је могућа од стране ХБК, дакле, да организују мису онакву каква је могућа, у договору с аустријском страном“.

Римокатоличка црква у Корушкој одбила је раније овог мјесеца молбу Хрватске бискупске конференције за одржавање овогодишње мисе на Лојбашком пољу поред Блајбурга због политичке инструментализације тог догађаја, али Јандроковић каже да се забрана бискупије односи искључиво на бискупа, али да мису може да држи свештеник.

- Што ће бити у идућим данима - то ћемо видјети. Хоће ли бити миса, хоће ли бити молитва, али свакако ће се одржати комеморација и Хрватски сабор биће покровитељ те комеморације на Блајбургу - рекао је Јандроковић.

Он је истакао да је циљ да се искаже поштовање онима који су тамо убијени без суда и пресуде.

- Апелујем на све, како оне с лијеве стране који негирају уопште тај злочин и који би најрадије да те комеморације ни нема, тако и на оне који се позивају да су на десној страни политичког спектра и који би ту желели некакве политичке бодове, који би жељели да славе Независну државу Хрватску и усташки режим, да то није добро, да то ми осуђујемо, али желимо да одржимо комеморацију жртви - казао је Јандроковић.

На питање да ли је сагласан да се код већине убијених ради о пораженој усташкој војсци, Јандроковић је одговорио контрапитањем:

- А мислите ли ви да поражене војнике треба убијати без суда?

Сви заслужују да им се суди, додао је предсједник Хрватског сабора.

- Ако су починили тешке злочине, онда за то треба и да одговарају, па и најстрожим казнама, али убити некога без суда је свакако злочин - рекао је Јандроковић.