latinica  ћирилица
14/03/2019 |  09:20 ⇒ 09:21 | Аутор: СРНА

Настављено позитивно пословање Шумског газдинства Дрина из Сребренице

Шумско газдинство Дрина из Сребренице које газдује сребреничким и братуначким шумама позитивно је пословало и прошле године остваривши добит од 9.500 КМ и тако наставило вишегодишњи континуитет успјешног пословања, рекао је Срни руководилац финансија у овом предузећу Божо Момчиловић.
Драгана Илић - Фото: СРНА
Драгана ИлићФото: СРНА

Момчиловић је прецизирао да је ШГ Дрина у 2018. години остварила приход у износу 4.659.819 КМ, а расходи су били 4.650.395 КМ, што је 93 одсто од плана.

Он је истакао да су исплаћене све плате, измирене законске обавезе и доприноси и исплаћена накнада општинама на чијем подручју се врши експлоатација шума.

Технички директор ове фирме Драгана Илић рекла је да ШГ Дрина запошљава 95 радника и да у прошлој години није, у пуном обиму, остварен план експлоатације шуме због великог броја кишних дана, што је онемогућавало извођење шумских радова, као и због проблема у вези са ангажовањем и недостатком сјекача.

Она је прецизирала да је прошлогодишњи план сјече био 54.000 метара кубних шумских дрвних сортимената и да је реализација тог плана износила 91 одсто, план привлачења трупаца камионским путевима остварен је са 89 одсто, а план отпреме, односно испоруке, са 91 одсто.

Као и претходних година ШГ Дрина је и лани велику пажњу, али и рад запослених усмјерила на узгојно-заштитне радове.

Већину тих радова обавили су њени радници уз повремено ангажовање незапослених посредством омладинске задруге, те ученика средњих школа из Сребренице и Братунца и студената Шумарског факултета из Власенице.

Захваљујући томе обављени су обимни узгојни радови и припремљено земљиште за природно подмлађивање шума на 54 хектара, односно 100 одсто је реализован тај план, као и њега шумских састојина на 54 хектара.

У оквиру просте репродукције пошумљен је 1,61 хектар површине, или 15 одсто више од годишњег плана.

Радови на проширеној репродукцији шума у неким сегментима премашили су план, а у некима планови нису реализовани у цјелини.

Пошумљавање у високим деградираним шумама обављено је на планираних 2,2 хектара површине.

Пошумљено је 8,5 хектара голети или 75 одсто од плана.

- Попуњавање култура извршено је на 5,5 хектара, а њега и чишћење култура обављено је на 27,4 хектара, што је за 174 одсто више од плана у тој области - прецизирала је Илићева.