latinica  ћирилица
14/03/2019 |  09:53 ⇒ 19:43 | Аутор: РТРС

НСРС усвојила Програм рада за 2019. годину

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Програм рада за 2019. годину којим је предвиђено усвајање 145 аката из надлежности парламента, од којих су 92 законодавне и 53 тематске цјелине.

14.50 - По хитном поступку усвојен је Закон о измјенама закона о обновљивим изворима енергије и ефикасној когенерацији којим се ограничава раст накнаде за подстицање електричне енергије из обновљивих извора коју плаћају крајњи купци.

Усвојен је Закон о граду Градишка којим се уређују подручје, надлежности, органи и финансирање тог града, те Закон о измјени и допунама Закона о територијалној организацији Републике Српске ради његовог усклађивања са Законом о граду Градишка.

НСРС усвојила је Нацрт закона о измјенама Закона о локалној самоуправи којим се до 30. јуна 2021. године продужава рок за усклађивање броја запослених у локалним самоуправама.

Усвојен је Нацрт измјена и допуна закона о фискалним касама којим су прописане казне од 10.000 КМ до 20.000 КМ за неиздавање фискалног рачуна.

Парламент Српске усвојио је и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о друштвима за осигурање којим је прецизиран статус и начин рада филијале друштва за осигурање из Федерације БиХ која послује на територији Српске, као и њених нижих организационих дијелова.

Народна скупштина Српске усвојила је Информацију о обавезама које за БиХ и Републику Српску проистичу из процеса придруживања ЕУ са прегледом мјера и активности реализованих током 2018. године, те о оствареним резултатима у приближавњу прописа Републике Српске прописима ЕУ.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић окончао је рад 3. редовне сједнице.

14.40 - Народна скупштина усвојила је Закон о измјенама и допуни Закона о високом образовању којим је продужен рок за окончање студија до краја ове, односно наредне године за студенте који су уписани на додипломске студије и стекли статус апсолвента у 2017/2018. академској години. До 2021, односно 2022. године продужен је рок за студенте који су на студијским програмима од пет или шест година.

У дану за гласање усвојен је Нацрт закона о ликвидационом поступку чији је циљ ефикаснији, економичнији и бржи ликвидациони поступак са што мањим трошковима. Посланици су усвојили Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о порезу на добит с циљем увођења пореских олакшица по основу улагања, поспјешивања инвестирања у производне дјелатности и њено стимулисање.

Усвојен је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о унутрашњем платном промету чији је циљ олакшање пословања привредних субјеката и унапређење спровођења поступка принудне наплате потраживања на новчаним средствима ради веће заштите повјерилаца. Посланици су примили к знању специјални извјештај институције Омбудсмана за људска права БиХ о стању у области миграција у БиХ.

14.30 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је информацију о обавезама које за БиХ и Републику Српску проистичу из процеса придруживања ЕУ са прегледом мјера и активностима реализованим прошле године, те о оствареним резултатима у приближавњу прописа Републике Српске прописима ЕУ.

Представник Министарства за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Радмила Драгишић рекла је да је циљ ове информације и презентовање наступајућих обавеза у свим сегментима процеса придруживања БиХ ЕУ.

14.10 - Омбудсман за људска права БиХ Љубинко Митровић рекао је данас у Бањалуци да институције БиХ морају учинити све да би се могле квалитетно суочити са проблемом миграната којих се у овој години у БиХ очекује 60.000.

- Желимо упозорити све нивое власти шта нас очекује у овој години. Ако 3.000 људи у земљу уђе за само мјесец дана, онда је све јасно - рекао је Митровић у Народној скупштини Српске у завршној ријечи о специјалном извјештају институције Омбудсмана за људска права БиХ о стању у области миграција.

Он је навео да капацитети БиХ у овом моменту нису већи од 3.000 кревета, што је додатни проблем.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је овај извјештај.

13.25 - Шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић сматра да треба заштитити становништво у Српској од миграната којих се у БиХ у овој години очекује више од 60.000.

- Република Српска има адекватне мјере када је ријеч о мигрантима. Треба да подржимо нашу полицију да би успјешно штитила грађане Српске и то мора бити приоритет - рекао је Станић у Народној скупштини Републике Српске.

У расправи о специјалном извјештају институције Омдусмана за људска права БиХ о стању у области миграција у БиХ, он је напоменуо да је против јачања Граничне полиције БиХ јер су за то неопходна додатна средства.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Ранка Перић Ромић истакла је да Српска чини све да би био ријешен проблем миграната.

- Међутим, проблем је на нивоу БиХ који није био припремљен за прилив миграната, иако је постојао Акциони план. Нажалост, мигрантска криза ће вјероватно бити продубљена јер ни у овом тренутку немамо податке о мигрантима - рекла је Ромићева.

12.55 - Омбудсман за људска права БиХ Љубинко Митровић рекао је данас да се ове године у БиХ може очекивати долазак више од 60.000 миграната.

- Зато је потребно што прије формирати власт на нивоу БиХ како би се са овим горућим проблемом могли суочити квалитетно - рекао је Митровић у Народној скупштини Републике Српске, образлажући специјални извјештај институције Омдусмана за људска права БиХ о стању у области миграција у БиХ.

Он је навео да је у прошлој години у БиХ регистровано 22.000 миграната, с тим да се процјењује да се од 3.000 до 5.000 миграната тренутно налази у БиХ.

- Процјењује се да око 25 одсто миграната долази из Сирије, док су преосталих 75 одсто такозвани економски мигранти. Готово сви регистровани мигранти спадају у категорију нерегуларних миграната, односно категорију странаца нерегулисаног статуса - додао је Митровић.

12.45 - Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да се мора радити на подизању свијести код грађана да узимају фискалне рачуне, јер се само на тај начин може смањити сива економија у Републици Српској.

Видовићева је у завршној ријечи о Нацрту измјена и допуна Закона о фискалним касама предложила да се води стручна расправа о овом нацрту закона у коју би били укључени Привредна комора Републике Српске, Удружење послодаваца и људи који се баве бизнисом.

Током скупштинске расправе о овом нацрту закона, посланик СНСД-а Ранка Перић Ромић такође је рекла да треба радити на подизању свијести код грађана да приликом куповине одређених артиака узимају фискалне рачуне.

Ромићева се заложила за потребу да се уведу веће казне према инспекторима који су корумпирани него према оним привредним субјектима који нису издали фискални рачун.

Посланик СДС-а Томица Стојановић сматра да су овим нацртом закона предвиђене велике казне за привредне субјекте који не издају фискалне рачуне.

Стојановић је предложио да ресорно министарство сагледа казне и направи одређени сразмјер и умањи казне за мале привредне субјекте и трговинске радње.

Посланик ДНС-а Душко Ивић сматра да је добро што су овим Нацртом закона предвиђене казне за привредне субјекте који не издају фискалне рачуне умјесто затварања тих субјеката, али да би казне требало да буду смањене.

Посланик ПДП-а Гордана Видовић рекла је да сузбијање сиве економије мора бити приоритет у Републици Српској.

- Мали привредници су угушени отварањем великих тржних центара и бојим се да ће велике казне допринијети затварању малих радњи. Инспекцијски органи морају имати једнак третман према свим привредним сувјектима - истакла је Видовићева.

10.44 - Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да измјене и допуне Нацрта закона о фискалним касама апсолутно не дотичу правна и физичка лица која издају фискалне рачуне, већ оне који такве рачуне не издају.

- Овим нацртом закона биће обухваћени само они субјекти који не издају фискалне рачуне јер то значи непријављивање прихода и утају пореза - рекла је Видовићева током скупштинске расправе о овом нацрту закона.

Видовићева је напоменула да предвиђене казне за прекршиоце овог закона нису европске, већ у складу са казнама у земљама бивше Југославије.

Шеф посланичког клуба СДС-а Миладин Станић сматра да су институције неефикасне у погледу сузбијања сиве економије у Републици Српској, јер немају равноправан однос према свим привредним субјектима.

Посланик ДНС-а Дарко Бањац сматра да казне за кршење закона о фискалним касама треба да буду мање и да износе од 3.000 до 6.000 КМ, а не до 20.000 КМ, како је то предложено Нацртом овог закона.

- Овако предложене велике казне нису прилагођене развоју привреде и примањима у Републици Српској у односу на земље ЕУ - истакао је Бањац.

Посланици су јуче, између осталог, размотрили Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о порезу на добит, којим се на другачији начин уређује пореска олакшица по основу улагања у производне дјелатности.