latinica  ћирилица
14/03/2019 |  11:29 ⇒ 12:07 | Аутор: РТРС

Галијашевић за Инсајдер: Тврдња да су Хрвати наоружавали вехабије је невиђена глупост

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић каже да су потпуне измишљотине и глупости тврдње појединих медија према којима је хрватска обавјештајна служба, наводно, врбовала поједине припаднике вехабијског покрета за преношење оружја у њихове заједнице како би на тај начин дискредитовали БиХ.
Џевад Галијашевић (фото: insajder.in) -
Џевад Галијашевић (фото: insajder.in)

Коментаришући за Инсајдер наводе да су хрватски обавјештајци и дипломате покушали најмање два пута да врбују вехабије за преношење оружја и експлозива на подручју Зеничко-добојског кантона, Галијашевић тврди да су се таквим стварима, како каже, једино служили и још увијек служе обавјештајне службе Саудијске Арабије и Турске.

- Једино су Саудијци и Турци наоружавали и обучавали вехабије, а прича да су у томе учествовали Хрвати, који слијепо извршавају наређења Запада и штите њихове интересе на овом подручју је потпуна лудост. То су примитивне глупости које могу једино проћи код лудака и фанатика, код тог квазипатриотског "босанског слоја" који једино зна да галами по разним порталима. Хрватска обавјештајна служба овдје ништа не ради без чистог договора са западним обавјештајним службама. Хрватски обавјештајци овдје једино могу да буду сервис НАТО и западних обавјештајних служби и да за њих обављају одређене послове. Зашто би они наоружавали селефије и угрожавали западне интересе у БиХ, њихове банке и предузећа - пита Галијашевић.

Он, такође, износи бројне оптужбе на рачун министра безбједности БиХ Драгана Мектића који је, подсјећа Инсајдер, потврдио медијске наводе о томе да је Хрватска, преко појединих дипломата и обавјештајаца, покушала да наоружавањем селефија нанесе штету међународном угледу БиХ.

- Мектић је, заправо, мегафон Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ и то оног њеног АИД-овског, отуђеног и параобавјештајног дијела. Његово понашање је очигледно резултат активности коју проводи Тужилаштво БиХ у односу на њега. Свашта је причао, свашта је радио, а његова дјелатност на овом пољу била је катастрофална. Он је, заједно са обавјештајном структуром АИД-а у ОБА, био кишобран испод кога су се скривале вехабије и под којим је проблем терористичке пријетње у БиХ гуран под тепих. Зато смо прије пар година имали убиство двојице полицајаца у Сарајеву, зато је заташкаван терористички поход сулудог убице Едина Гачића, зато се са џихадистима и повратницима са сиријског ратишта праве договори и погодбе - тврди Галијашевић.

Извор: Insajeder.in