latinica  ћирилица
14/03/2019 |  12:06 ⇒ 19:57 | Аутор: СРНА

За подстицај запошљавања 16,5 милиона КМ

Влада Републике Српске усвојила је данас Акциони план запошљавања у Српској за ову годину и обезбиједила 16.526.710 КМ за подстицање повећања запослености.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да ће Акциони план бити реализован путем седам програма којима ће бити дата подршка запошљавању разних категорија становништва.

- У што краћем року расписаћемо јавни позив како би средства била оперативна и што прије дошла до крајњих корисника - рекао је Милуновић на конференцији за новинаре послије сједнице Владе.

Првим програмом је предвиђена подршка запошљавању и самозапошљавању незапослене дјеце погинулих бораца, ратних војних инвалида и бораца Војске Српске и за њега ће бити издвојен милион КМ.

- Ту ће бити додатних 400.000 КМ које је из властитих средстава обезбиједио Фонд за професионалну рехабилитацију -истакао је Милуновић.

Други програм је усмјерен на подршку запошљавања младих са високом стручном спремом у статусу приправника и за њега је намијењено 1.495.522 КМ.

Подстицај развоју предузетништва код лица доби до 35 година предвиђен је трећим програмом.

- Реализација овог програма почела је у прошлој години уз подршку Владе Србије која је донирала милион КМ. Овај програм је сада у завршној фази и путем њега ће бити обезбијеђен подстицај за 65 предузетника у Српској до 35 година - навео је Милуновић.

Четвртим програмом је предвиђена подршка обуци, доквалификацији и преквалификацији за потребе послодаваца и његова вриједност је 300.000 КМ.

Пети програм предвиђа подршку запошљавању и самозапошљавању циљних категорија у привреди и за њега је обезбијеђено 5.000.278 КМ.

- Овај програм је веома важан јер је ријеч о лицима старијим од 40 година, женама жртвама породичног насиља и ратне тортуре, штићеницима домова који су завршили обрзовање и женама у руралним срединама - додао је Милуновић.

Путем шестог програма биће дата подршка запошљавању у привреди исплатом подстицаја у висини уплаћених пореза и доприноса и за њега је предвиђено 4.125.000 КМ.

Седмим програмом је дефинисана подршка запошљавања Рома у Српској и за њега је обезбијеђено 203.710 КМ.

- Сигуран сам да ћемо овим пројектима смањити број незапослених и да ћемо многим лицима омогућити да дођу до посла - нагласио је Милуновић.

На данашњој сједници Владе усвојен је и Извјештај о реализацији Акционог плана запошљавања у Републици Српској за 2018. годину.

Милуновић је рекао да је реализацијом Акционог плана закључно са 31. децембром 2018. године запослено 4.866 лица.

- Ту су укључена и лица запослена у 2017. години за које је враћен порез и доприноси и за то је утрошено укупно 15.519.176 КМ. У току је запошљавање и преосталих 575 лица и очекујемо да ће бити утрошена сва планирана средства. Запошљавање је изостало у календарској години јер су послодавци затражили пролонгирање рока за пријем - рекао је Милуновић.

Влада је усвојила и Уредбу о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије.

- Очекујемо да ће се сви који су незбринути пријавити на нови јавни позив који ће бити расписан чим уредба ступи на снагу - рекао је Милуновић.

Према његовим ријечима, тренутно нема прецизних података о броју лица из тих категорија која су стамбено незбринута.

- Покушавали смо да путем општинских и градских органа управе и невладиних организација дођемо до прецизних података, али они нису имали ту евиденцију. Претпостављамо да број незбринутих не прелази више од 20 одсто броја оних који су збринути ранијом посебном уредбом, односно 5.759 лица - навео је Милуновић.

Према његовим ријечима, процјена је да ће бити потребно око 19 милиона КМ и око 400 стамбених јединица, а око 700 лица очекује бесповратна средства.

- Тачан број ћемо знати када буде расписан јавни позив, сумирани резултати и утврђено ко има право на стамбено збрињавање - појаснио је Милуновић.

Он је рекао да је нова уредба донесена јер се дио ове популације није пријавио на раније расписане јавне позиве.

- На терену смо примијетили, а и од невладиних организација смо имали сугестије да се један број људи није пријавио на конкурсе који су били расписани 2007. и 2008. године. То се односило, прије свега, на Бањалуку, а у другим општинама и градовима имамо спорадичне случајеве незбринутих породица - додао је Милуновић.

Он је рекао да Министарство за рад и борачко-инвалидску заштиту располаже са 75 стамбених јединица које раније нису биле додијељене и да су чекали нову уредбу да би и за њих расписали јавни позив.

Милуновић је подсјетио да је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић у свом експозеу најавио усвајање ове уредбе у првом кварталу ове године.

- И данашња одлука показује бригу Владе према борачким категоријама и надамо се да ћемо након овог моћи да кажемо да смо стамбено збринули све породице погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије - нагласио је Милуновић.

Захваљујући Програму стамбеног збрињавања од 1999. године кров над главом је добило 8.277 лица, а Влада Српске је за те сврхе утрошила око 150 милиона КМ.