latinica  ћирилица
14/03/2019 |  12:11 | Аутор: СРНА

Инспекторат Српске: Преваре на интернету пријавити полицији

Инспекторат Српске поручио је данас потрошачима да, уколико се одлуче на куповину путем интернета, бирају посреднике регистроване у складу са законом, који својом политиком штите права потрошача, а да евентуалне преваре пријаве полицији.
Инспекторат Републике Српске -
Инспекторат Републике Српске

У саопштењу из Инспектората Српске, поводом 15. марта - Свјетског дана права потрошача, наводи се да се на друштвеним мрежама и огласним страницама свакодневно може видјети шаролика понуда производа и услуга, као и жалбе потрошача да уопште нису добили производ који су наручили од непознатих лица и платили путем оваквих огласа или да достављени производ својим карактеристикама не одговара наведеним у огласу.

- При покушају да контактирају продавца, наилазили су на угашене огласне странице и искључене телефоне. Ријеч је о преварама које потрошачи треба да пријаве полицији - наводи се у саопштењу.

Из Инспектората истичу да на друштвеним мрежама, по правилу, потрошачи неће пронаћи никакве податке о лицу које стоји иза тог профила, име и презиме, адресу пословнице, број телефона, број ЈИБ-а и слично, јер није ни регистрована.

- За услугу или производ купљен од физичког лица на друштвеним мрежама потрошачи не посједују рачун као доказ о извршеној куповини. У таквим околностима постоји ризик да се услуге пружају у нехигијенским условима, упитна је стручност тих лица, као и поријекло и исправност производа - наглашавају из Инспектората.

Инспекторат Српске је у претходној години путем медија, на радионицама и округлим столовима користио сваку прилику да упозна потрошаче о ризицима које носи куповина путем друштвених мрежа, од нерегистрованих трговаца, физичких лица и непровјерених посредника.

Из Инспектората наглашавају да су у протеклим годинама начињени значајни помаци о питању информисаности самих потрошача о њиховим правима, као и свијести привредних субјеката о обавезама према потрошачима.

Како се додаје, домаћи трговци постали су свјесни чињенице да инспекцијски органи у сарадњи са ресорним министарствима и удружењима за заштиту права потрошача, током цијеле године предано раде на спровођењу закона, едукацији самих потрошача, те унапређењу потрошачке културе.

- Међутим, савремени начин пословања донио је нове изазове у области заштите потрошачких права. С обзиром на то да живимо у ери дигитализације, када је трговина путем интернета свега један клик далеко, потрошачи се све више одлучују на такав начин куповине - наводи се у саопштењу.

Тај тренд прате и грађани Републике Српске, те сходно томе ове године поводом обиљежавања Свјетског дана права потрошача, Инспекторат Српске, како се наводи, жели да стави акценат на заштиту потрошача на интернету.

Свјетски дан права потрошача обиљежава се од 15. марта 1983. године. Своје поријекло има у "Декларацији о основним правима потрошача", коју је донио бивши амерички предсједник Џон Кенеди 1962. године.