latinica  ћирилица
14/03/2019 |  12:19 ⇒ 12:34 | Аутор: СРНА

Ђајић: Превенција важна у лијечењу очних болести

Превентивним прегледом могуће је открити минималне промјене на оку и тако спријечити тешка оштећења, рекао је данас генерални директор Универзитетског клиничког центра Српске Владо Ђајић, поводом обиљежавања Свјетске недјеље борбе против глаукома.
Клиника за очне болести УКЦ Републике Српске - бесплатни прегледи - Фото: СРНА
Клиника за очне болести УКЦ Републике Српске - бесплатни прегледиФото: СРНА

- Клиника за очне болести при УКЦ-у Српске је просторно, опремом и кадровски једна од најоспособљенијих и најопремљенијих у региону, а самим тим и пружа најквалитетније услуге из те области - рекао је Ђајић новинарима.

Ђајић је подсјетио да људски организам више од 70 одсто информација добија управо преко ока што је доказ колико је овај орган битан за нормално функционисање.

Начелник Клинике за очне болести УКЦ-а Милка Мавија рекла је да од 2009. године са Удружењем офталмоглога Српске у просторијама УКЦ-а организују бесплатне прегледе пацијената који се примјењују код скрининга на глаукомско обољење и подразумијевају мјерење очног притиска, преглед предњег сегмента ока, очног дна и анкетирање.

- Ми кроз овакву акцију детектујемо што је могуће више пацијената који имају глауком, који, уколико се на вријеме не открије и не лијечи, доводи до потпуног губитка вида и сљепила - рекла је Мавија.

Мавија је додала да је циљ ове акције што раније уочити све промјене на очном живцу.

- Спроводимо ову акцију да би се на вријеме могле предузети даље дијагностичке процедуре, увели одговарајући терапијски модалитети и тако спријечити настанак сљепила код свих грађана који се јаве на акцију раног скринига глаукома - навела је Мавија.

Према ријечима Мавије, из године у годину се овој акцији одазове више од 300 грађана и код 10 до 5 одсто, зависно од година, открију пацијенте који су сумњиви на глауком или већ имају јасну ситуацију глаукома.

- Углавном су то пацијенти старији од 40 година - рекла је Мавија и додала да би након 40 или 45 године једном годишње грађани требало да обаве преглед код офталмолога.

Главна сестра на Клиници за очне болести УКЦ-а Српске Далиборка Кузмановић рекла је да у ризичну групу пацијената, који могу да оболе од глаукома, спадају лица са дијабетесом, те повишеним крвним притиском.

- Акцији су се одазвали највише старији грађани, а од 8.00 до 10.00 часова прегледано је више од 60 пацијената старости од 30 до 94 године. Била је и једна госпођа рођена 1925. године и налаз јој је уредан - рекла је Кузмановићева.

Клиника за очне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске и Удружење офталмолога од понедјељка до недјеље, 11. до 17. марта, обиљежавају Свјетску недјељу борбе против глаукома, с циљем подизања свијести грађана о овом обољењу.