latinica  ћирилица
14/03/2019 |  13:10 | Аутор: РТРС

У петак премијера представе "Јежева кућица"

У Дјечијем позоришту Републике Српске у петак, 15. марта са почетком 19 часова премијерно ће бити изведена "Јежева кућица" у режији Слободана Перишића.
Дјечије позориште Бања Лука - Фото: РТРС
Дјечије позориште Бања ЛукаФото: РТРС

Вршилац дужности директора Дјечијег позориштва Љиљана Лабовић Маринковић изјавила је да је Дјечије позориште ово незаобилазно Ћопићево дјело поставило на сцену сада већ трећи пут и да се у улози редитеља овога пута нашао Слободан Перишић који је у представи из 2003. године играо лик Јежурка Јежића.

Слободан Перишић је дугогодишњи члан глумачког андамбла Дјечијег позоришта Републике Српске, а ово му је десета професионална режија.

Лабовић Маринковић је нагласила да је ова представа продукт домаћих снага јер поред аутора, драматизацију заједно са редитељем поптисују и студенти Академије умјетности Свјетлана Ђурић, Огњен Богдановић и Дарко Грбић, сценографију Марко Билбија и Моника Поњавић, а костиме Јелена Савић, костимограф Дјечијег позоришта Српске. Аутори сонгова су Борис Шавија и Берислав Благојевић. Маске су такође рађене у радионици ове куће, а оне су дјело Берине Шушчевић и Васка Јорданова.

Лабовић Маринковић је подсјетила да се ове године навршава и 35 година од Ћопићеве смрти, као и 70 година од настанка овог чувеног дјела.

У представи играју глумци Дјечијег позоришта РС Ана Анђелић, Ђурђа Вукашиновић, Божана Бијелић, Александар Бланић као и Дарко Стојић апсолвент глуме на Академији умјетности.

Као гост у представи игра и глумац из Народног позоришта Републике Српске, Борис Шавија, којем је ово и прва представа за дјецу у каријери.

Шавија је аутор је и музике, коју на сцени уживо изводе глумци.