latinica  ћирилица
14/03/2019 |  13:48 | Аутор: СРНА

Јевтић: Стејт департмент коначно приказао истинске проблеме Срба

Потпредсједник Српске листе Далибор Јевтић оцијенио је данас да је годишњи Извјештај о стању људских права у свијету америчког Стејт департмента, у дијелу који се односи на Косово, коначно указао на истинске проблеме Срба у овим сегментима и приказао реалност проблема са којима се суочавају.

Уз увјерење да ће Извјештај Стејт департмента утицати на дјеловање и представника међународне заједнице на Косову, Јевтић се нада да ће привремене косовске институције урадити много више на рјешавању процеса који се односе на повратак и опстанак Срба.

Јевтић, који је и министар за заједнице и повратак у оставци у Привременој Влади Косова, саопштио је данас да су ствари назване правим именом у једном тако важном документу.

Према његовим ријечима, на то стање су његове колеге и он указивали дуже вријеме, наводећи да су, више од 100 инцидената у којима су жртве били Срби и недовољна подршка процесу повратка, опис проблема опстанка и повратка Срба на Косово и Метохију.

- Недвосмислено је потврђено да се повратак подржава само декларативно, а да конкретно локалне већинске заједнице, као и институције задужене за владавину права и закона, чине врло мало или готово ништа у подршци процесу повратка расељених, али и опстанку невећинских заједница на Косову - навео је Јевтић.

Он је појаснио да је узурпирана имовина, једно од кључних питања не само када је о повратку и опстанку ријеч, већ и о основним људским правима.

У годишњем извјештају Стејт департмента, који је представио државни секретар САД Мајк Помпео, наводи се да су напади на етничке мањине, укључујући оне од снага безбједности, континуирани и да је у седам мјесеци 2018. године регистровано више од 100 инцидената који укључују крађе, оштећивање имовине косовских Срба и Српске православне цркве и вербалне нападе.

У извјештају се констатује да је процес повратка расељених Срба отежан због безбједносних инцидената, као и неспремности локалних заједница да прихвате повратнике и да упркос званичним позивима на повратак расељених лица, привремена влада Косова није предузела кораке да елиминише препреке њиховом повратку.

Инциденти и напади на Србе на Космету континуирано трају, а за седам мјесеци прошле године регистровано их је више од 100 који укључују крађе, оштећење имовине Срба и Српске православне цркве и вербалне нападе, наводи се у годишњем извјештају америчког Стејт дипартмента о људским правима у свијету.

Стејт дипартмент истиче да су проблеми напади на етничке мањине, укључујући оне од снага безбједности, затим ендемска корупција у редовима приштинских власти, те пријетње и напади на новинаре.

У тексту се подсјећа да су непознати нападачи 16. јануара прошле године убили истакнутог политичара Оливера Ивановића, као и да косовска полиција до сада није идентификовала ниједног осумњиченог за тај злочин.