latinica  ћирилица
14/03/2019 |  14:31 | Аутор: СРНА

Милуновић: Егзодусу сарајевских Срба претходила мучења и убиства у логорима

Предсједник Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Душко Милуновић изјавио је данас у Бањалуци да постоје покушаји да се прикаже да је око 120.000 Срба морало да напусти Сарајево под политичким притиском, иако су Срби у том граду малтретирани, мучени и убијани по бројним логорима.
Душко Милуновић - Фото: СРНА
Душко МилуновићФото: СРНА

- Све оне који размишљају на такав начин питам како би се понашали у ситуацији у којој су били сарајевски Срби ако узмемо у обзир да су Срби који су у рату остали у Сарајеву и на одређен начин показали лојалност тадашњим властима били малтретирани, мучени и убијани по бројним логорима као што су Силос, Тарчин, Казани и други - рекао је Милуновић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је нагласио да не смије бити заборављена чињеница да је тадашњи политички лидер Бошњака Алија Изетбеговић јавно изјавио да ће сви они који су носили пушке трпити посљедице и санкције.

- Упркос томе, Србима није било опстанка на њиховим огњиштима и они су их морали напустити, а морали су чак да ископају и своје мртве да њихови гробови не би били скрнављени. Највећи број наших погинулих бораца, њих 969, је поново сахрањено на војничком гробљу "Мали зејтинлик" на Сокоцу - рекао је Милуновић.

Он је подсјетио да је Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова прошле године установио обиљежавање егзодуса Срба из Сарајева као још један датум од републичког значаја.

- Ријеч је о подсјећању на мјесец када су Срби из Сарајева напустили своје домове и разишли се широм Републике Српске, Европе и свијета. Процјена је да је тада око 120.000 Срба напустило своје домове. То је јединствен случај да је тако велики број људи морао да напусти своја огњишта - истакао је Милуновић.

Двадесет три године од завршетка егзодуса сарајевских Срба биће обиљежене у суботу, 16. марта на Палама и Сокоцу. На Војничком гробљу "Мали Зејтинлик" на Сокоцу у 12.00 часова биће одата почаст погинулим борцима и положени вијенци.

У 13.00 у цркви Соколица на Равној Романији биће служен парастос за све страдале Србе у одбрамбено-отаџбинском рату, првенствено за Србе Сарајевско-романијске регије који су страдали у одбрани ових простора.

Почетак културно-духовног програма планиран је у 14.00 часова у Културном центру на Палама, гдје је предвиђено и обраћање званичника.