latinica  ћирилица
14/03/2019 |  15:14 ⇒ 15:49 | Аутор: СРНА

Шири се списак злочинаца из ОВК позваних у Хаг

Бивши припадник терористичке ОВК Башким Ндрецај, из Суве Реке, добио је позив из Специјалног тужилаштва новоформираног Суда у Хагу пред којим ће се судити за злочине почињене на Косову и Метохији, речено је у Косовској полицијској служби.

Ндрецај је добио позив за саслушање које ће бити одржано 21. маја, наводе из полиције.

Он је медијима на албанском језику потврдио да је добио позив из Специјалног тужилаштва и да не зна у ком својству је позван.

Дан раније позив из Специјалног тужилаштва достављен је команданту ОВК у Њемачкој Енверу Шаљи који ће се, како медији преносе, појавити у својству свједока пред тужиоцем Специјалног суда.

Он је, како преноси портал који прати активности у вези са припадницима бивше ОВК "Кљан Косова", добио позив прије неколико дана када је заједно са Исметом Тара бившим командантом ОВК за регион Ораховца боравио у Хашком трибуналу.

Уз Тару, Ндрецаја и Енвера Шаљу позив за саслушање је крајем прошле године добио и Ремзи Шаља, али је он у бјекству.

Њих четворица се доводе у везу са злочинима који су почињени у региону Ораховца и Велике Хоче, те у региону Ђаковице пошто је Ремзи Шаља био задужен за регион који се простире од Ђаковице до Кукса познатијег по "Жутој кући" у којој су узимани органи киднапованим цивилима, посебно Србима, са Косова и Метохије.

На списку бивших приадника ОВК осумњичених за злочине над цивилима киднапованим и убијеним током сукоба и у послератном периоду, од почетка 1998. до краја 2000. године, налази се више од сто лица.